Februártól a Pesti Vigadó és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) ad otthont a Zuglói Filharmónia családoknak szóló, összművészeti Pastorale sorozatának.
Az 1997-ben indított komplex előadássorozatban az élő zene mellett jelen vannak a társművészetek, többek között a film, a színművészet és a tánc - mondta Solymosi Tari Emőke zenetörténész, a sorozat szerkesztő-műsorvezetője a szerdai sajtótájékoztatón Budapesten. Kiemelte, mivel a gyerekközönség a legérzékenyebb, csak a legmagasabb minőséget és értéket hordozó produkciókkal érik be.

Február 20-21-én Mozart A varázsfuvola című operájának keresztmetszetét adják elő a művészek. Sarastro Cser Krisztián, Az Éj Királynője Kolonits Klára, Tamino Benabdallah Yanis, Pamina Fodor Gabriella, Papageno Vecsey Gyula, Papagena Zavaros Eszter lesz, vezényel Horváth Gábor. Az opera műfaját úgy viszik közelebb a közönséghez, hogy a legszebb, legizgalmasabb zenei részleteket a mesélő fűzi össze, a hallgatók így mindenfajta előkészület nélkül adhatják át magukat a zene és a színpadi játék élvezetének.

A vezénylés művészetéről tudhat meg többet a közönség a március 5-i és 6-i hangversenyen, amelynek programja a barokktól a bécsi klasszika és a romantika mesterművein át a 21. századig ível. A koncertet a próbákon készített rövid filmek és vetített képek gazdagítják, az érdeklődők tehát a kulisszatitkokba is bepillanthatnak. A rendezvényen három karmester, Záborszky Kálmán, a Kossuth-díjas Medveczky Ádám és Kocsár Balázs vezényli majd többek között Johann Sebastian Bach, Kodály Zoltán, Benjamin Britten és Dubrovay László műveit, valamint fellépnek a Magyar Táncművészeti Főiskola hallgatói is - ismertette a részleteket Solymosi Tari Emőke.

Az április 9-i és 10-i előadás középpontjában a zenei humor áll majd, így kiderülhet, hogy mitől érez valamit viccesnek és különlegesnek a közönség, milyen táncmozdulatok nevettetik meg. Az eseményen egyebek mellett Haydn-, Beethoven-, Bartók-, Dohnányi- és Stravinsky-művek hangzanak el, a Magyar Táncművészeti Főiskola hallgatói A rosszul őrzött lány és a Sylvia című balettekből adnak elő részleteket. A zongorista főszereplő Berecz Mihály lesz, vezényel Ménesi Gergely. 

A sorozat záró programja a történelmi Magyarország különböző tájegységeinek népzenéjét, néptáncait, népszokásait, valamint a moldvai csángók világát tárja a közönség elé május 7-én és 8-án Petrás Mária, a Muzsikás együttes és a Csillagszemű Táncegyüttes előadásában. A különböző jellegű hangversenyeken szerzett élmények megalapozhatják nemcsak a zenei, hanem az általános művészeti műveltséget - hangsúlyozta a szerkesztő. 

Záborszky Kálmán karmester, a Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője rámutatott: a Pastorale sorozat új időszámításba lép, új lehetőségekkel, megvalósítható ötletekkel és gondolatokkal. Emlékeztetett: amikor a sorozatot elkezdték, tudta, hogy az addigitól eltérően kell a fiatalokat megszólítani. "Minden koncert új kihívás, mindig új ötleteket és megvalósítást keresünk, a legjobbat a zenén keresztül" - hangsúlyozta.

A sorozat gazdái Solymosi Tari Emőke és Záborszky Kálmán, az előadások egyik főszereplője a Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar.

Forrás: MTI