Egy friss kutatásból az derült ki, hogy a burgonya jó módszer lehet az irritábilis bél szindrómával járó székrekedés enyhítésére.
A norvég Trondheimi Egyetem tanulmányában 400 irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedő beteg tapasztalatait elemezték. Kiderült, hogy a héjában sült burgonya fogyasztása közel felére csökkentette a székrekedésben szenvedő betegek tüneteinek súlyosságát.
Azt azonban nem tudják pontosan a kutatók, hogyan fejt ki ilyen hatást a burgonya, de a jelenség nagy valószínűséggel a rosttartalmával áll összefüggésben. A kutatás ugyanakkor azt is kimutatta, hogy a burgonya fogyasztása másokban fokozta a hasmenést.

Mi az az IBS?

Magyarországon gyakorlatilag népbetegséggé lett az irritábilis bél szindróma (IBS), felmérések szerint a lakosság mintegy 15-20 százaléka, azaz összesen 1,5-2 millió ember szenved ettől a tünetegyüttestől. Leggyakrabban fiatalabb felnőtt korban kezdődik, de gyakori már kamaszok, illetve idősebbek körében is. Az IBS a gyomor-bél rendszer funkcionális rendellenessége, amelyet hasi fájdalom, kellemetlenségérzés, diszkomfort, a székürítés zavara (hasmenés, székrekedés vagy a kettő váltakozása) és hasi feszülés jellemez, és a hátterében részletes vizsgálatokkal sem lehet igazolni szervi vagy laboratóriumi rendellenességet.