Erdélyi elemzők szerint csekély az esélye annak, hogy egy erdélyi magyar választási párt színeiben egymással összefogva vegyenek részt az idei választásokon az erdélyi magyar pártok.
Bakk Miklós politológus, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) tanára szerint az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) között zajló taktikai, retorikai küzdelem részéről van szó. "Azt hiszem, az EMNP is tisztában van azzal, hogy az RMDSZ nem fogadja el ezt a javaslatot" - jelentette ki az elemző. Hozzátette, hogy az RMDSZ és az EMNP között "együttműködési versengés" folyik. "Mindkét fél a pozícióinak a feladása nélkül akarja bizonyítani, hogy ő az együttműködőbb. Nyilván a versenyhelyzet marad" - állapította meg Bakk Miklós.

A politológus szerint a budapesti kormányzat együttműködést sürgető állásfoglalásai - melyek legutóbb Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes révén jutottak kifejezésre - azt jelzik, hogy Budapest elfogadta a létező erőviszonyokat. "Ez azt is jelenti, hogy ha nincs együttműködés, az erősebb felet fogja támogatni" - fogalmazott Bakk Miklós, aki szerint az RMDSZ ma sokkal előnyösebb helyzetben van a magyar kormánnyal való együttműködés tekintetében, mint korábban volt.

Kiss Tamás szociológus, a romániai Nemzeti Kisebbségkutató Intézet kutatója is úgy látta, hogy maga az EMNP sem hiheti, hogy létrejön a választási párt. "A romániai magyar politika domináns szereplője az RMDSZ, a szövetségnek pedig ez nem felel meg" - magyarázta az elemző. A szociológus a választási racionalitás szempontjából fajsúlyos érvnek tartotta, hogy az RMDSZ egy 26 éve bejáratott márkanév, amelyet nem érdemes feladni.

Hozzátette: nyilvánvaló, hogy az erdélyi magyarság összefogást vár a politikai szereplőktől, de a választók beérnék azzal is, hogy az összefogás az RMDSZ szervezeti keretében történjék meg.

Kiss Tamás úgy vélte: segíti is, meg nem is az összefogást az, hogy Budapest ezt várja el a politikai szereplőktől. Hozzátette: az RMDSZ ellenzékeként megszületett Magyar Polgári Párt (MPP) és Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) eddig "a magyar nemzetpolitika támogatásával" tudott részt venni a választásokon. A budapesti támogatás azonban mára elfogyott, és mára az RMDSZ is legalább annyira tárgyalópartner a magyar kormány számára, mint a két kis párt.

A szociológus szerint az RMDSZ, tudatában annak, hogy budapesti pozíciói megerősödtek, kevésbé kényszerül a megegyezésre, mert abból indulhat ki, hogy az EMNP-nek amúgy sem lesz erőforrása egy hangsúlyos választási részvételre. Hozzátette, a megegyezés elvárása az EMNP-t lökheti abba az irányba, hogy nagyobb kompromisszumkészségről tegyen tanúbizonyságot.

Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke egy csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatón jelentette be, hogy egy választási párt létrehozását javasolták az RMDSZ-nek, amely a nyári önkormányzati választásokon és az őszi parlamenti választásokon is megteremtené a lehetőséget a közös indulásra.

Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke csütörtökön bírálta az EMNP javaslatát, és kijelentette, hogy az RMDSZ ragaszkodik a társadalomszervezői szerepre is alkalmas szövetségi struktúrához. Azt is hozzátette azonban, hogy folytatják a tárgyalást az EMNP-vel.

Forrás: MTI