A várakozásokkal összhangban alakult a legnagyobb európai kiskereskedelmi lánc, a francia Carrefour árbevétele a tavalyi negyedik negyedévben, amikor is az európai eladások bővültek, a kínai és latin-amerikai bevételek viszont csökkentek.
A világ második legnagyobb kiskereskedelmi vállalatának árbevétele 0,8 százalékkal, 22,43 milliárd euróra csökkent a december végéig tartó három hónapban éves összevetésben. Elemzők szintén 22,4 milliárd eurót vártak.

A Carrefour értékesítési bevételének 47 százaléka származott Franciaországból, ahol 1,0 százalékos növekedést tudtak elérni. Az áruházlánc erős negyedévet tudhat maga mögött Olaszországban (+3,1 százalék), de Brazíliában (-13,5 százalék) és Kínában (-7,5 százalék) jelentősen csökkent az árbevétel.

Az üzemanyag- és árfolyamhatást nem számolva 2,4 százalékkal emelkedtek a bevételek az előző negyedévi 4,2 százalékos bővülés után. A növekedés lassuló üteme mögött a novemberi párizsi merényletek és a szokatlanul enyhe tél hatását kell keresni - mutatott rá Pierre-Jean Sivignon, a Carrefour pénzügyi igazgatója.

A tavalyi év egészében a Carrefour eladásai éves összehasonlításban 2,7 százalékkal 86,3 milliárd euróra emelkedtek. Franciaországban 2,4, a külföldi piacokon pedig 3,1 százalékkal növekedett az árbevétel.

A Carrefour bevételei azután indultak növekedésnek, hogy 2012-ben Georges Plassat átvette az irányítást és új üzleti modellt dolgozott ki. Így a francia üzletlánc alkalmazkodott a fogyasztói trendekhez, miszerint a vásárlók a helyi üzletekben történő, illetve online bevásárlást részesítik előnyben a hipermarketekkel szemben. A Carrefour csökkentette árait, egyszerűsítette a termékskálát, felújította régi hipermarketjeit és nagyobb önállóságot biztosított az üzletvezetőknek.

A nyereségről a hagyományoknak megfelelően ezúttal sem közöltek adatokat, de piaci elemzők arra számítanak, hogy a Carrefour adó- és kamatfizetés előtti eredménye (EBIT) 2,45 milliárd euróra rúg a tavalyi évről.

A nem túl erős negyedéves beszámoló nyomán a Carrefour árfolyama csökkent, kora délután 1,53 százalékos mínuszban, 24,58 eurón állt a párizsi értéktőzsdén.

http://www.carrefour.com/sites/default/files/communique_carrefour_t4_2015_150116.pdf

Forrás: MTI