Simon Gábor, az MSZP volt elnökhelyettese nem járult hozzá, hogy a svájci hatóságok jogsegélykérelem keretében tájékoztassák a Központi Nyomozó Főügyészséget (KNYF) az alpesi ország egyik bankjában tartott vagyonáról – értesült lapunk. Ez a büntetőeljárás szempontjából azért volt igen lényeges, mert kiderülhetett volna, hogy a szocialista politikus milyen forrásból jutott ahhoz a több száz millió forintnak megfelelő valutához, amelyet később egy svájci bankból egy osztrák pénzintézetbe utalt át.
A pénz eredetéről ugyanis biztosan nyilatkozatot kértek az alpesi országban számlát nyitó Simontól.

Úgy tudjuk, a helvét államnak küldött jogsegélykérelemre azzal az indoklással érkezett elutasító válasz, hogy a helyi törvények szerint az egyszerű adóelkerülés nem minősül bűncselekménynek.

Az államszövetség így nem adta át a KNYF-nek azokat az iratokat, amelyek Simon svájci számlájának kivonatait, illetve a nyomozó hatóság által vizsgálni kívánt tranzakciók adatait tartalmazták. A válasz része volt az is, hogy az adatszolgáltatás a gyanúsítottat mentő célból lehetséges, azonban ehhez a terheltnek írásban is hozzá kell járulnia. Ezt a szívességet Simon Gábor (képünkön) azonban nem tette meg, így a jogsegélykérelem nem teljesült.

Információink szerint Simon 2008 januárjától a következő év áprilisáig több mint 570 ezer eurót és 160 ezer dollárt meghaladó amerikai fizetőeszközt helyezett el a Grazban működő Spängler bankban nyitott számláján, amelyekről ott saját vagyonaként nyilatkozott. Az akkori MSZP-s országgyűlési képviselő 2012 tavaszán a svájci bankban vezetett számlájáról legalább 340 ezer eurót utalt át a grazi pénzintézetbe, és a nyomozás azt is kiderítette: Simon egy másik osztrák bankban létesített számláin is tekintélyes összeget tartott. A KNYF a jogsegélykérelem keretében beszerzett adatok alapján feltárta, hogy ebben az intézményben a szocialista politikus 2009 tavaszától 2012 januárjáig megközelítőleg 270 ezer eurót, illetve több mint 9000 dollárt helyezett el.

Mint ismert, Simon Gáborról 2014. február elején derült ki, hogy több száz milliós vagyont tart egy bécsi bankszámlán, amelyet nem tüntetett fel képviselői vagyonnyilatkozataiban, és az összeg után jövedelemadót sem fizetett. Az egykori honatya a kihallgatások alatt nem tett érdemi vallomást, az eljárás során pedig visszafizetett több mint 128 millió forint adóhátralékot, így könnyen megtörténhet, hogy nem vagy csak rövid időre kerül rács mögé, a bankszámlákon lévő vagyon fennmaradó részével pedig minden további nélkül rendelkezhet majd. A KNYF tegnap a volt szocialista politikussal szemben indult nyomozás lezárásaként iratismertetést tartott, amelyen csak a gyanúsított védője jelent meg. A főügyészség ezután megkezdi az ügy vádelőkészítését, majd az egykori pártelnök-helyettes ellen okirat-hamisítás, adócsalás és más bűncselekmények miatt emelhetnek vádat.

Forrás: Magyar Idők