Öt éven belül duplájára növekedne a legyen LOT légitársaság, de ehhez az állam mellett külső befektetőkre is szüksége van - mondta Adrian Kubicki, a légitársaság megbízott szóvivője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.
Kifejtette, terveik szerint a légitársaság flottáját és az útvonalak számát is a duplájára növelnék, ennek keretében 2016-tól számos, korábban bezárt útvonalat újranyitnak. Egyebek közt ismét közlekednek majd Zürichbe, Ljubljanába, Zágrábba, Belgrádba, Barcelonába és új járatot indítanak januárban Tokió-Narita repülőterére, illetve jövő ősszel Szöulba.

A járatok teljesítéséhez új repülőgépeket is be kell szerezniük, főként a 150 székesnél nagyobb gépekre van szükségük. Az MTI kérdésére válaszolva Adrian Kubiczki azt mondta, minden gyártóval tárgyalásokat folytatnak, a döntést várhatóan 2016 első félévében hozzák meg.

Ehhez azonban a megbízott szóvivő szerint külső partnerekre van szüksége a többségében az állam által birtokolt légitársaságnak. Hozzátette: azzal is számolnak, hogy tőzsdére viszik a légitársaságot.

Ebben az évben a LOT 4,5 millió utassal számolt, jövőre viszont már 5,5 millióra növelnék utasaik számát - ismertette a megbízott szóvivő.

Elzbieta Borzon, a LOT magyarországi irodájának vezetője a sajtótájékoztatón azt mondta, a Budapest-Varsó járaton ebben az évben mintegy 130 ezer utasuk volt, és jövőre a nyári menetrendben 26-ra növelik a napi járatok számát, az előzetes foglalási adataik nagyon jók, a téli menetrendben 80 százalék fölött lehet a járataik töltöttsége.

A LOT 86 éve működik, Budapestre 75 éve repülnek Varsóból. Jelenleg a téli menetrendben heti 24 járatuk van, ezzel 3500 székes kapacitást biztosítanak. A 2014-es évet hét év után először nyereséggel zárták, az üzemi eredményük 99 millió zloty volt, míg egy évvel korábban még 67 milliós veszteséget könyveltek el.

Forrás: MTI