Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője szerint Tarlós István főpolgármesternek azonnal be kell szüntetnie a tárgyalásokat a Bálna kulturális központ épületének értékesítéséről Matolcsy Györggyel, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökével.
Horváth Csaba csütörtöki budapesti, a Bálna előtt tartott sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy az MNB honlapján hétfőn megjelent tájékoztatás szerint tárgyalások kezdődtek a jegybank és a Bálna tulajdonosa, a fővárosi önkormányzat között a központ megvásárlásáról, miután az MNB írásban vételi szándékát jelezte az ingatlanra. A jegybank oktatási és pénzügyi centrummá alakítaná a Bálnát.

Horváth Csaba elmondta: az MSZP felszólítja a főpolgármestert arra, hogy "fejezze be Budapest felszabdalását", valamint arra is, hogy haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat arról, miként valósulhat meg a Bálna eredeti, kulturális koncepciója. Hozzáfűzte: mindent megtesznek, hogy a Bálna "ne egy újabb kormányépület legyen". Mint mondta, a jegybanknak nem feladata, hogy elvegye a főváros vagyonát.

A szocialista politikus Budapest egyik legszebb saját tulajdonú épületének nevezte a Bálnát, amelynek az eredeti tervek szerint kulturális és szórakoztatóközpontnak kellett volna lennie, vonzó kulturális teret kellett volna biztosítania a fiataloknak. Ez nem valósult meg - mondta -, mert "Tarlós Istvánék felrúgták az eredeti koncepciót", és "zsibvásárt" alakítottak ki benne, ami nem működik, ezért akarják értékesíteni. Csakhogy - tette hozzá -, ha mindentől megválnak, ami nem megy a jelenlegi városvezetésnek, akkor nem marad semmi.

Az látszik, hogy Tarlós István és csapata "nem képes a város érdekében jól vinni a város ügyeit" - hangoztatta, említve a Városliget, az Operettszínház, a Dagály Strandfürdő, a kórházak és iskolák helyzetét. Hozzátette: úgy tűnik, Tarlós István nem a budapestiek, "hanem a Fidesz érdekeit képviseli".

Forrás: MTI