Munka közben sokszor elfejtünk rendesen enni, és ennek az a következménye, hogy egyből azután, hogy leraktuk a lantot, és elindultunk a szokásos esti edzésünkre, eszünk valami tartalmasat, hogy bírjuk a terhelést.
Ennél rosszabbat viszont nem is cselekedhetnénk – írja a sportorvos.hu. Edzés előtt közvetlenül már egyáltalán nem célszerű enni, mivel legyen szó bármilyen ételről, italról, idő kell, hogy kiürüljön a gyomrunkból. Sportolni pedig nem lehet teljes erőbedobással úgy, ha a gyomorban emésztetlen táplálék van.

Természetesen nem vagyunk egyformák, így az emésztési folyamatok ideje is eltérhet egymástól. Vannak, akiknek gyomra 10-20 perc alatt képes például egy banánt megemészteni, míg másoknak a folyamat jóval több időbe telik.

Az edzés elötti étkezésre vonatkozó javaslatok elsősorban az ételek emészthetőségét, felszívódási képességét veszik figyelembe. A tápanyagok közül, a zsírok lebontásához kell a legtöbb idő, majd a fehérjék, végül a szénhidrátok következnek. Egy olajosabb hal például képes akár 8 órán át a gyomorban tartózkodni, míg egy darab banánnak elég 15-30perc.
Mindebből az következik, hogy magas szénhidrát, és alacsony zsírtartalmú ételeket célszerű választanunk a sportolás előtt, és legalább egy órával elfogyasztani, mielőtt belevágunk a tréningbe.

A fűszerezés is sokat számít az emésztés szempontjából. A gazdagon fűszerezett (hagymás, olajban pácolt) ételek lebomlása, felszívódása jóval lassabban következik be, mint az egyszerűen fűszerezett, zsiradék nélküli falatok. Azonban az elfogyasztott ételek mennyisége is fontos tényező, ezért törekedni kell a többször kis adagok elvének betartására.