Vasárnap felkapcsolták az ünnepi díszkivilágítást Debrecen főterén, és a belváros többi részén is. A látvány tényleg lélegzetelállító, ezt fotókkal is tudjuk bizonyítani. Ha még nem voltál kint a vásárban, menj egy kört, hidd el, megéri!
– Hálás vagyok a teremtőnek azért, hogy felekezetre való tekintet nélkül együtt tudunk készülni a karácsonyra – jelentette ki dr. Papp László, Debrecen polgármestere advent első vasárnapján a Kossuth téren, mielőtt több ezer összegyűlt érdeklődő előtt felkapcsolták a karácsonyi díszkivilágítást, és az adventi koszorún meggyújtották az első gyertyát. A város vezetője hozzátette: a karácsony összefogja a népeket, nemzeteket, a helyi közösségeket, családokat. Örömteli a születés, az ünnepi érzés, mely képes bennünk felszabadítani a legtisztább, legszentebb érzéseket.

Lélekben készülni

Az idősebb korosztályt képviselő Nagy Istvánné, kezében egy szál égő gyertyával a város karácsonyfája mellett arról beszélt kérdésünkre, hogy református vallású és utoljára két évvel ezelőtt volt ilyen rendezvényen, melyet olyan szépnek, magasztosnak élt meg, hogy vágyott vissza. – A szeretet összehozza, összetartja az embereket. Várjuk Jézus megszületését – fogalmazta meg érzéseit. Arra a kérdésre, hogy mit jelent számára advent, azt válaszolta: magunkba kell szállni, rendet kell rakni belül.

A középkorú, katolikus vallású Bartos Csaba úgy vélte, hogy az ember advent idején magába száll, elgondolkodik, megpróbálja a hétköznapok negatívumait félretenni. Igyekszik szeretteivel minél többet együtt lenni és lélekben készül karácsonyra. Hozzátette ebben az időszakban el kell ásni az év közben kiásott „csatabárdokat”, úgy kell viselkedni ahogy a másiktól is elvárjuk – jelentette ki.

Adventi gondolatok

Dr. Palánki Ferenc a Debrecen-Nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegye püspöke arról beszélt: van úgy, hogy az anyagi gondok miatt napjainkat a földre szegezett tekintettel töltjük. Isten azonban azt üzeni, hogy emeljétek fel a fejeteket.

Kocsis Fülöp, a görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye érseke hangsúlyozta, hogy van mit ünnepelnünk, hiszen megszületett Krisztus és itt van a földön, miközben nem hagyta el a mennyek országát. Lehozta az Isten dicsőségét.

Dr. Fekete Károly református püspök elmondta: az életünkben sok olyan dolog van amelyek tolakodnak. Különböző „világlátások” környékeznek meg. Advent idején azonban a szeretet központú világlátás a legfontosabb.

Forrás: haon.hu