Az előző parlamenti ciklus végén megválasztott, de Andrzej Duda elnök által be nem iktatott öt lengyel alkotmánybíró közül hármat az alkotmánynak megfelelően, kettőt pedig alkotmányellenesen választottak meg - határozott  csütörtökön a lengyel alkotmánybíróság, szembeszegülve az parlament állásfoglalásával. 
A 15 tagú testület ülésén mindössze 5 alkotmánybíró vett részt, ezért a határozat érvényességét minden bizonnyal vitatni fogják.  

Az alkotmánybírósági eljárást  utcai tüntetések kísérték. A tüntetők egyik csoportja az eddigi alkotmánybíróságot támogató, a másik a testületet bíráló jelszavakat hangoztatott, az embereket rendőrségi kordon választotta el egymástól. 

Az előző parlament  az októberi parlamenti választások előtt két hónappal az akkor kormányzó jobbközép liberális Polgári Platform (PO) és a Lengyel Parasztpárt (PSL) többségével törvénymódosítást fogadott el. A módosítás lehetővé tette, hogy a korábbi parlament október elején az alkotmánybíróság öt új tagját válassza meg, bár elődjeik  hivatali ciklusa csak a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS)  kormányra kerülését eredményező parlamenti választások után ért véget. 

Az alkotmánybíróság csütörtökön csak annak a két bírónak a megválasztását találta alkotmányellenesnek, akiknek elődjei decemberig vannak hivatalban. Három bíró mandátuma az októberi parlamenti választások után, de még az új parlament nyitóülése előtt ért véget, ezeknek megválasztását az alkotmánybíróság helyben hagyta.

Andrzej Duda lengyel elnök nem iktatta be a PO jelöltjeiként megválasztott alkotmánybírák egyikét sem, azzal érvelve, hogy ez sértené a demokrácia elveit.  Az alkotmánybíróság csütörtökön úgy találta: az államfőnek haladéktalanul kellett volna beiktatnia a megválasztottakat.

A korábban megválasztottbírák mandátumát az új parlamenti ciklusban a PiS-többségű szejm egy újabb törvénymódosítás révén érvénytelenítette, és szerdán öt új bírót választott meg helyettük.  Az újonnan megválasztott bírák közül csütörtökre virradó éjjel Andrzej Duda négyet be is iktatott, egy beiktatása csak a jövő héten esedékes, mivel csak akkor jár le a következő mandátum.  A frissen beiktatott bírák nem vettek részt a csütörtöki tárgyaláson.

A PiS bírójelöltjeinek  megválasztását az ellenzék politikusai törvénytelennek minősítették. A megválasztásukkal kapcsolatos alkotmánybírósági panaszt a következő napokban bírálják felül.

A 15 tagú lengyel alkotmánybíróság tagjait 9 évre választja meg a szejm, és az államfő iktatja be őket hivatalukba. Az alkotmánybíróság jelenleg 15 tagja közül tizet a PO, ötöt a PiS kormányzása idején választották meg.

Serda este a lengyel parlament alsóháza  öt új alkotmánybírót választott. Az alkotmánybíróság összetételének részleges megváltoztatását eredményező szavazást heves politikai vita kísérte, az ellenzék törvényellenes választásról beszélt.  

A lengyel államfői hivatal bejelentette: Andrzej Duda csütörtök este tart beszédet a lengyel közszolgálati televízióban.

Forrás: MTI