Jogerősen nyolc év, illetve nyolc év hat hónap fegyházbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön két férfit, aki több mint fél mázsa kenderszármazékot készített elő értékesítésre 2013-ban a csongrádi megyeszékhelyen.
A táblabíróság társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a sátoraljaújhelyi és a szatymazi férfit.

A jelenleg 37 éves és 43 éves vádlott ismeretlenektől több zsák, összesen mintegy 51,5 kilogramm kenderszármazékot vásárolt. A két férfi a kábítószer-alapanyagot válogatással, osztályozással, darabolással fogyasztásra alkalmas állapotba hozta, majd a drogot 30-50 dekánként műanyag zacskókba csomagolta, hogy azt így adják tovább.

A rendőrök 2013. december 4-én a vádlottakat tetten érték egy szeged-baktói házban. A fél mázsa kenderszármazék mellett a helyszínen lefoglaltak két mérleget, az egyikről a szakértői vélemény alapján kiderült, korábban kokaint mértek vele. A drog összesített hatóanyag-tartalma - a vádlottakra legkedvezőbb becslés szerint is - megközelítette a különösen jelentős mennyiség alsó határát.

Még aznap a másodrendű vádlott szatymazi tanyáján is házkutatást tartottak, ahol szintén marihuánát, illetve kenderszármazékot találta, ennek hatóanyag-tartalma nem érte el a csekély mennyiség felső határát. A férfiről az orvos vizsgálat kimutatta, hogy őrizetbe vétele előtt kábítószert fogyasztott.

Forrás: MTI