Hallottál már a naspolyáról? Ennek a különös külsejű gyümölcsnek pont most van szezonja, ezért érdemes egy kicsit közelebbről megismerkedni vele. Számtalan jótékony hatása van, ha kíváncsi vagy rá, melyek ezek, olvasd el cikkünket!
B1-vitamin található benn

A naspolya fő összetevője a tiamin, vagy más néven B1-vitamin, amely többek között az idegrendszer, a szív és az izmok egészségéért felel és ellengedhetetlen a létfontosságú enzimek működéséhez. Hiányában többek között étvágytalanság, sőt, emésztési problémák is kialakulhatnak.

Kalóriaszegény

Jó hír a fogyókúrázóknak, hogy 100 grammnyi naspolya mindössze 47 kalóriát tartalmaz. Ráadásul gazdag oldhatatlan rostokban, az úgynevezett pektinekben, amelyek jót tesznek a vastagbélnek és javítják az emésztést. Így a méreganyagok gyorsabban tudnak távozni a szervezetünkből, és ezáltal a vastagbélrák kialakulásának esélye is csökkenthető.

Csökkenti a koleszterinszintet

További jótékony tulajdonságai közé tartozik, hogy csökkenti a vér koleszterinszintjét, mivel nem engedi a koleszterin újbóli felszívódását a vastagbélben.

Hidratál

Víztartalma nagyon magas, ezáltal serkenti a folyadékpótlást, hidratál és segíti a szervezet méregtelenítését.

Antioxidáns

Tele van C-vitaminnal, így természetes antioxidánsként is működik és erősíti az immunrendszert. Ennek a tulajdonságának köszönhetően segíti a vas felszívódását és hatékony ellenfele a megfázásnak és egyéb betegségeknek.

Ásványi anyagokban gazdag

Olyan ásványi anyagokban gazdag, mint például a vas, a réz, a mangán és a kalcium. A vas elengedhetetlen a vörösvérsejtek képződéséhez, ahogyan a mangán is. A kalcium pedig erősíti a csontokat és segíti az izmok összehúzódását.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot vagy oszd meg másokkal is!