A Fonó Budai Zeneház által kiadott nyolc lemez is felkerült a World Music Charts Europe (WMCE) nemzetközi világzenei toplistájának idei összesítésére, amely 250 albumot lajstromoz. A legelőkelőbb, 43. helyen Herczku Ágnes Bandázom című lemeze szerepel.
A sorrend 25 ország 48 világzenei szakemberének havi pontozásos szavazatai alapján állt össze. A WMCE minden hónap elsején publikálja havi toplistáját, az éves lista a lezáruló naptári év összesítését tartalmazza - közölte a Fonó csütörtökön az MTI-vel.

A rangos felületen található tíz magyar előadó tizenegy albumából nyolc fonós kiadvány, köztük a legmagasabban jegyzett anyag Herczku Ágnes Bandázom című lemeze, amely a 43. a listán. Lajkó Félix két legutóbbi albuma (a Végtelen című szimfonikus lemez a 118., a Balázs Jánossal közösen készített Jelszó a 199. helyen) egyaránt felkerült a WMCE-re, akárcsak a novemberi toplistás Zűrös Banda (133.) és az augusztusi toplistás Cimbaliband-anyag, a Moldva, amely a 44. helyen zárt.

A listán szerepelnek elsőlemezes együttesek, amilyen az említett Zűrös Banda debütáló albuma vagy a Góbé Ez van! című korongja (134.). Vannak köztük autentikus népzenei anyagok is, ezek közé tartozik a Cimbaliband Moldvája vagy Fodor Sándor Neti Szegelet című lemeze (220.). A cigány zenei kultúrát képviseli a Romano Drom Colors című albuma, amely a 170.

Más kiadók lemezei közül a Cimbalomduó lemeze (a FolkEurópa kiadványa az 58.), Palya Bea Nő című CD-je (MG Records, 135.), valamint az előző évben dobogós Söndörgő Tamburocket című albuma (Riverboat Records, 221.) került az idei WMCE-listára.

A Fonó Budai Zeneház nemcsak mint kulturális tér, koncert- és táncházi helyszín (a Fonó Szerda a legrégebben működő rendszeres fővárosi táncház), több fesztivál szervezője, hanem az ország és a régió első számú nép- és világzenei kiadója. A Fonó idén egymás után harmadszor került be (ezúttal a 13. helyen) a World Music Charts Europe legjobb húsz kiadója közé. Ősszel tíz magyar előadó lépett fel a világzenei expo (Womex) magyar showcase eseményén a Fonóban, az őszi jubileumi koncertsorozaton pedig világsztárok is felléptek, köztük múlt vasárnap a tuvai Huun Huur Tu torokénekesei.

Forrás: MTI