A Csongrád Megyei Önkormányzat a régióban egyedülálló képzőművészeti gyűjteményét bemutató tárlat nyílik Rejtett kincsek címmel pénteken a szegedi Reök-palotában.
Kakas Béla, a megyei közgyűlés elnöke a tárlat anyagát bemutató csütörtöki bejáráson elmondta, hogy a több évtizedes gyűjtőmunkának köszönhetően az önkormányzat csaknem félezer darabos képzőművészeti kollekcióval rendelkezik. Ezek egy részét a hivatal folyosóin is lehet látni, nagyobb része azonban a nagyközönség előtt rejtve volt. A gyűjtemény valós nagyságával és értékével akkor szembesültek, amikor az önkormányzat kénytelen volt kiköltözni korábbi székházából.

A költözés alkalmat adott a gyűjtemény rendszerezésére, értékelésére, katalogizálására, és a Reök-palotával együttműködve az alkotások egy részének bemutatására. Jövőre a kollekciót bemutató album is készül, és a tervek szerint összeállítanak a műtárgyakból egy olyan válogatást, amely az országban másutt is kiállítható - közölte a politikus.

Nátyi Róbert művészettörténész, a tárlat kurátora elmondta, az öt-hat évtizedes gyűjtőmunka két nagy területre koncentrált: a vásárhelyi iskola alkotásaira, illetve a szegedi festők műveire. A kiállításra 150-160 alkotást válogattak ki, ezek többsége festmény, melyeket néhány, a tárlat hangulatához illeszkedő kisplasztika egészít ki.

A kiállítás teljes anyaga a múlt század dél-alföldi művészeinek munkásságát átszövő finom, rejtett összefüggések felfedezésére is lehetőséget teremt - hangsúlyozta a szakember.

A művészettörténész a hódmezővásárhelyi festők közül Németh Józsefet emelte ki. A művész csaknem tucatnyi bemutatott képe között szerepel életművének több meghatározó alkotása. A tárlaton látható Tornyai János öt korábban a tágabb szakmai közönség előtt is ismeretlen műve, de színesíti az anyagot Koszta József- vagy Rudnay Gyula-festmény is.

A szecessziós palota második emeletén olyan szegedi festők műveivel találkozhat a közönség, mint Nyilasy Sándor, Dinnyés Ferenc, Vinkler László, Fischer Ernő. Ritkaságnak számít Heller Ödön egy képe, a tragikus körülmények közt, fiatalon elhunyt művész képei aukciókon is csak elvétve bukkannak föl, s külön teremben mutatják be Zoltánfy István életművének több fő művét.

A tárlaton külön egységet képeznek azoknak a művészeknek a képei, akik a szegedi Táblaképfestészeti Biennálé vagy a Nyári Tárlat rendszeres részvevőiként kerültek kapcsolatba a megyével, ilyen például Csáki Róbert, Tenk László, Dienes Gábor vagy épp Galambos Tamás.

Forrás: MTI