Az LMP azt követeli, hogy a kormány az európai uniós eljárások végéig állítsa le a paksi erőműbővítés százmilliárdos kiadásokat jelentő előkészületeit, ellenkező esetben az ellenzéki párt megfontolja, hogy feljelentést tesz költségvetési csalás és államigazgatási jogkörben végzett károkozás miatt. 
Szél Bernadett a párt társelnöke ezt az után jelentette ki sajtótájékoztatón, hogy az Európai Bizottság hétfőn azt közölte: úgynevezett mélyreható vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy a beruházás finanszírozása megfelel-e az uniós szabályoknak. 

Az LMP képviselője emlékeztetett arra, hogy múlt héten a közbeszerzés uniós szabályainak megsértése miatt indított kötelezettségszegési eljárást a beruházással kapcsolatban az Európai Bizottság, és tudomása van arról, hogy a testület Környezetvédelmi Főigazgatósága is vizsgálódik a környezeti információk titkosítása miatt. 

"Az lesz a harmadik piros lap a beruházásnak" - jelentette ki, emlékeztetve arra is, hogy az ország idei büdzséje 28 milliárd forintot, míg a jövő évi 113 milliárdot tartalmaz a kapacitás-fenntartás előkészítésére. Szél Bernadett szerint a kormány nem veszélyeztetheti az adófizetők pénzét egy olyan beruházás előkészületeire, amely nem biztos, hogy megvalósul. 

Kijelentette azt is: egy olyan kormány, amely nem tud levezényelni egy engedélyeztetési eljárást, egy atomerőmű-bővítést sem tudna.

Forrás: MTI