Az a cappella és kortárs darabok irányába nyitna a Nemzeti Énekkar új karigazgatója, Somos Csaba, aki a professzionalitás mellett a zenei átütő erőt is szeretné előcsalni az énekesekből.
A Liszt-díjas karnagy, aki 2016. január 1-től tölti be a vezetői posztot, az MTI-nek elmondta: az oratóriumok mellett a Nemzeti Énekkar a cappella repertoárját szeretné elsősorban bővíteni. A repertoárban szereplő szerzők terén nagy hangsúlyt fektetne a magyarokra, az északiakra, a Skandináviából és a Baltikumból származó komponistákra, de elkalandozna az amerikai kontinensre is - magyarázta, hozzátéve: nagyon tág és bőséges a kínálat, ami a vokális zene irodalmát illeti.

Somos Csaba kiemelte, hogy a kortárs darabokat is szeretné mindinkább előtérbe hozni. "Kortársból soha nem elég. Az elmúlt években elég erősen fókuszáltam a fiatalokra is. Számos zeneszerzővel ápolok jó kapcsolatot, és ezt folytatni szeretném" - fogalmazott.

Az új karigazgató kitért arra is, hogy a nemzetközi kortárs zene igencsak háttérben van az országban, ezért ezt is szeretné minél jobban megismertetni a hazai közönséggel. 

Bár a vokális és az instrumentális zene is végig jelen volt az életében, a hangsúly mindig is a vokális zenén volt - mesélte.

"Karvezetés szak után karmesterként is végeztem, diploma után a debreceni Csokonai Színház, majd a Pécsi Nemzeti Színház zeneigazgatója voltam, így az operával is megismerkedtem. A Nemzeti Énekkar rendkívül sokszor lép fel zenekarral - tevékenységi körének legnagyobb részét oratóriumok előadása teszi ki -, így üdvös és szerencsés, hogy kettős szemüveggel, karnagyként és karmesterként is rá tudok nézni az előadásra" - mondta Somos Csaba.

Kifejtette azt is, hogy a profizmus sokszor kimerül a kottában lévő hangok, ritmusok és előadói utasítások megszólaltatásán és semmi varázs. "Én ez ellen tiltakozom és próbálom a szenvedélyt előcsalni a muzsikusokból, a minden egyes alkalommal megújulást, ami tudom, hogy nagyon nehéz, de mégis ez lenne a cél" - beszélt tervéről.

A karnagy kiemelte, hogy a Nemzeti Énekkar az ország egyetlen nagy létszámú, oratóriumokat éneklő vegyeskaraként sajátos helyzetben van. Nemzeti intézményként feladata, hogy minél több helyszínen és alkalommal lépjen fel Budapesten és vidéken, a nagy koncerttermektől az iskolákig - tette hozzá.

Somos Csaba 2016. január 1-jével kezdi meg a munkát, de Magyarországon szokatlan módon még három hónapot együtt dolgozik elődjével, Antal Mátyással, hogy a vezetőváltás zökkenőmentes legyen. "Antal Mátyással régóta jó kapcsolatban vagyok, emberileg és szakmailag egyaránt, így azt gondolom, hogy az átmenet könnyű és organikus lesz" - fogalmazott.

Somos Csaba elmondta azt is, hogy ideje legnagyobb részét természetesen a Nemzeti Énekkar vezetésére szánja, de emellett nem szeretné feladni munkáját a Zeneakadémián sem, ahol tanít és az egyetem énekkarát, az Alma Mater Kórust vezeti, továbbá szintén folytatni szeretné a 2002-ben általa alapított Vass Lajos Kamarakórus vezetését is.

"Egy együttes vezetőjének ideális, ha nemcsak sajátját dirigálja, hanem másokat, más típusú együtteseket is. Úgy gondolom, hogy a Nemzeti Énekkar is profitálhat ebből, hiszen olyan vérfrissülést, információkat, megközelítéseket hozhat, ami elősegítheti a művészi fejlődést" - vélekedett Somos Csaba.

Forrás: MTI