Az erdélyi magyar lapok vezércikkírói szerint nem lesz könnyű dolga a kedden beiktatott Ciolos-kormánynak.
A Krónika című erdélyi magyar napilap azt állapította meg, hogy Dacian Ciolos rögtönzött, amikor csapatát összeállította, programját megírta. "Persze egyetlen politikus sem hordoz marsallbotként a zsebében kész miniszteri névsort és előre megírt kormányzati programot, ennek ellenére mégiscsak természetes elvárás, hogy a bársonyszékek leendő gazdái alapvető kritériumoknak megfeleljenek" - vélte a cikkíró. Azt is bajnak tartotta, hogy a szakértői kormány még megalakulása előtt a pártok elkötelezettjévé vált.

"Ez a kiszolgáltatottság éppenséggel Ciolosékra nézve a legveszélyesebb, hiszen az eddigi és majdani politikai beavatkozások alapján hozott döntésekért csakis a kabinet és nem a pártok lesznek kénytelenek vállalni a felelősséget" - állapította meg a Krónika.

A Háromszék című székelyföldi napilap vezércikkírója elnézőbbnek mutatkozott a miniszterelnökkel szemben.

"Sok baki csúszott Dacian Ciolos kormányalakításába, de figyelembe kell venni, egy szűk hét sem állt rendelkezésére csapatot verbuválni, programot kidolgozni. (...) Nem jobb, ha valaki beismeri tévedését, mintsem ha makacsul ragaszkodik hibás döntéseihez?" - írta a Háromszék arra utalván, hogy a beiktatás előtti órákban két minisztert is ki kellett cserélni.

"Nehéz feladata lesz Dacian Ciolos miniszterelnöknek megszelídíteni, elképzelései pártjára állítani azt a politikai osztályt, amely kialakítója és első számú haszonélvezője mindannak, amitől meg kellene szabadítania az országot" - állapította meg a Háromszék. A lap szerint "a következetesség, a meghirdetett elvekhez való ragaszkodás lehet a Ciolos-kormány sikerének a kulcsa".

A Szabadság vezércikkírója szerint túlzottan optimista senki nem lehet a kormány tekintetében. "Hamar el fog válni, mennyire gondolták komolyan a civil társadalom képviselői a cselekvő hozzájárulást a kialakult belpolitikai helyzet rendezéséhez, és mennyire veszik komolyan a politikusok egy szakértői kormány megfelelő támogatását ahhoz, hogy bebizonyítsák önérdekmentes politizálásukat" - fogalmazott a cikkíró.

A Szabadság arra is felfigyelt, hogy Elizabeta Lipa került az ifjúsági és sportminiszteri tárca élére, aki 2013 áprilisában az Oltchim Ramnicu Valcea - Győri ETO női kézilabda BL-elődöntő előtt Görbicz Anita magyar kézilabdázó mezét tépve pózolt az egyik sportmagazinban. A lap egyúttal nehezményezte, hogy Dacian Ciolos egyetlen magyar szakembert sem vett be a technokrata kormányába.

Forrás: MTI