Három kiállítással, emellett performansszal és kerekasztal-beszélgetéssel emlékezik meg a budapesti Lengyel Intézet Tadeusz Kantorról születésének 100. évfordulója alkalmából szerdán.
Az idén Európa-szerte megemlékeztek a XX. századi lengyel színháztörténet egyik legnagyobb hatású alakja, a "Halálszínház" megalkotója, Tadeusz Kantor születésének 100. évfordulójáról - olvasható a Lengyel Intézet MTI-hez eljuttatott közleményében.

A budapesti Lengyel Intézet szerdán ebből az alkalomból Kantorhoz kapcsolódó programokkal készül, amelyek sorát délután A fotográfia megöli az embert című kiállítás nyitja meg. A megnyitón vendégül látják a képek szerzőjét, Romano Martinis olasz fotóművészt, aki Kantor színházi előadásairól és próbáiról készített különleges felvételeket.

A megnyitó után a Lengyel Intézet kerekasztal-beszélgetésnek ad helyet. Tadeusz Kantor színházáról, szellemi örökségéről és a legendás Cricot színházi műhely történetéről Agnieszka Oprzadek, a krakkói Cricoteka igazgatóhelyettese, Justyna Michalik, a Cricoteka szakértője, az idén megjelent A nagyon következetes idea - A happening és Tadeusz Kantor Happening Színháza című könyv szerzője, Romano Martinis fotóművész, valamint Goda Gábor rendező, koreográfus, az Artus Kortárs Művészeti Stúdió alapítója és művészeti vezetője beszélget. A beszélgetést Pászt Patrícia műfordító, dramaturg moderálja.

Ezt követően a Platán Galériában Szegedy-Maszák Zsuzsanna művészettörténész nyitja meg az Elektro Moon Vision művészeinek interaktív, multimédiás kiállítását, amely január 14-ig tekinthető meg. A Waves/Hullámok című kiállítás Kantor ismert, 1967-es Tengeri panoráma koncert című happeningjére utal.

A Latarka Galéria terében, szintén az esemény részeként a Metanoia artopédia performanszát láthatja a közönség, Erdély Perovics Andreának, a Metanoia Artopédia színésznőjének közreműködésével.

Ugyancsak a Latarka Galériában látogatható december 3-ig a Metanoia artopédia: Artopéd Balansz - meditációs objektumok hendikepje című kiállítása, amely a Lengyel Intézet által meghirdetett Kantor 100 művészeti pályázat nyertes pályamunkája.

A program keretében egy közkedvelt dj (Kornelia Binicewicz - Ladies on Records) is a Lengyel Intézet vendége lesz Krakkóból.

Tadeusz Kantor (1915-1990) a lengyel színház nagy legendái közé tartozik. A halott osztály, a Wielopole, Wielopole, a Soha többé nem térek ide vissza és a Ma van a születésnapom című kultikus előadások szerzőjét, a Cricot színházi műhely alapítóját Magyarországon is jól ismerik. Kantor színháza és színházelméleti munkássága a Halott osztállyal önálló színházi modellként lépett be a XX. századi európai színház legnagyobb felfedezéseinek sorába. Tadeusz Kantor sokoldalú, vagy ahogy ő maga fogalmazott, totális művész volt: festő, díszlettervező, költő, színész, happening művész, aki színházi alkotóként vált világszerte ismertté. A színházban is megmaradt festőnek, aki képekben gondolkodik, színészekkel, rekvizitumokkal fest.

Forrás: MTI