Meghatározott médium ellen nem indít eljárást az osztrák sajtótanács (Österreichischer Presserat) a bicskei vasútállomásnál szeptember elején készült, hamis benyomást keltő fotók miatt - erről a szervezet ügyvezetője beszélt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán. 
Alexander Warzilek azt mondta: ennek oka, hogy sok médium volt érintett, illetve ügynökségi képekről van szó, amelyeket a televíziók és az újságok átvettek. A sajtótanács szenátusa ezért állásfoglalás mellett döntött, miszerint a képeket rossz kontextusban közölték és ezt az érintetteknek javítaniuk kellene. 

Hozzátette, ennek nincsenek jogi következményei, a sajtótanácsnak figyelmeztető funkciója van, és azt szeretnék elérni, ha az eset médiaetikai vitát generálna. 

Az ügyvezető közölte: a képek azt a benyomást keltették, hogy a rendőrség erőszakot alkalmazott a menekültekkel szemben, és azzal, hogy nem közölték a teljes videót, nem derült ki, hogy a menekültek szándékosan és rendőri beavatkozás nélkül vetették magukat a sínekre.

Forrás: MTI