Három koncertet ad Lengyelországban a Hungarian FolkEmbassy - Magyar Népzenei Nagykövetség, az együttes a készülő Bem-Báthory-Balatonboglár című lemez részleteit is bemutatja a szerdán kezdődő koncertsorozaton - közölte az MTI-vel a zenekar alapítója.
Rosonczy-Kovács Mihály elmondta, a fellépéseken - észak-lengyelországi Braniewóban, a közép-lengylelországi Kielcében, valamint a kelet-lengyelországi Lublinban - olyan települések zenéjét játsszák, amelyekhez a lengyel-magyar barátság egy-egy epizódja vagy személyisége köthető, a zene egyfajta "történeti panoptikumot" tár a közönség elé.

A koncertek végigkövetik a magyar szabadságharcban résztvevő Bem lengyel tábornok erdélyi hadjáratát, az egyes helységek verbunkjait játszva.

Báthory István lengyel királlyá koronázását, 1576-os krakkói bevonulásának hangulatát pedig egy nagysajói dallammal idézik fel, amely "tükrözi azt a fenséges hangulatot, amelyről a történelmi források beszámolnak" - mondta el a zenész.


A magyar darabok mellett lengyel dalok is elhangzanak, többek között Hetényi Milánnak, a Magyar Állami Népi Együttes énekesének előadásában - tette hozzá Rosonczy-Kovács. Egy összeállítás a hegyi népek zenéjét szólaltatja meg, a második világháborús magyarországi lengyel menekültek Balatonbogláron töltött karácsonyára emlékére ünnepi éneket adnak elő és egy világháborús mars is elhangzik.

A zenekar lengyelországi turnéja a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás programja keretében, a Varsói Magyar Kulturális Intézet szervezésében valósul meg. A Bem-Báthory-Balatonboglár lemezt jövő márciusban mutatják be a budapesti Zeneakadémián, Sebestyén Márta énekes, Janusz Prusinowski neves lengyel hegedűs, valamint a magyar-lengyel kapcsolatok ismert ápolója, Kovács István történész közreműködésével.

A Hungarian FolkEmbassy zenekart Rosonczy-Kovács Mihály népzenész-hegedűs-történész alapította 2012-ben azzal a céllal, hogy a zenekar az autentikus magyar népzenével képviselje Magyarországot a világon.

A zenekar prímása Soós András, a 2009-es Országos Prímásverseny győztese, rajta és Rosonczy-Kovács másodprímáson kívül Hegedűs Luca cimbalmos, Soós András hegedűs, zenei vezető, Orsós Tamás brácsás és Király Tamás bőgős játszik az együttesben.

Forrás: MTI