Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá Sanghajban a Budapest Airport és a Ningbo International Airport & Logistics Development Company, amitől elsősorban a cargo-kapcsolatok fellendülését remélik a felek - közölte a Budapest Airport csütörtökön az MTI-vel.
A Ningbo International Airport a Jangce folyó torkolatának térségében az egyik leggyorsabban fejlődő légikikötő, amely 2014-ben 6,36 millió utast és mintegy 113 ezer tonna légi árut kezelt. A repülőtér 3,2 kilométeres futópályája valamennyi nagy kapacitású cargo-gép fogadására alkalmas. 

A térség gazdasági jelentőségét növeli, hogy a repülőtér mellett nagy forgalmú tengeri kikötővel is rendelkezik. A repülőtér tervei szerint 5 éven belül, 2020-ban már 12 millió utast és 500 ezer tonna árut kezel majd.

Az aláírásra érkezett Budapest Airport küldöttsége részt vesz a Sanghaj Expo-területén rendezett Air Cargo China Summit nemzetközi konferencián, amelyen a világ vezető légi szállítmányozási szakemberei találkoznak. 

A budapesti repülőtéren ez év októberéig - 2014-hez viszonyítva - az összesített cargo volumen 2 százalékos, a légi áru mennyisége pedig 7,6 százalékos növekedést ért el. Az utóbbi nemzetközi szinten is jó eredménynek számít. 

A kínai áruforgalom is dinamikusan fejlődik, ebben kulcsszerepet játszik az Air China színeiben újraindított pekingi járat, amely heti négy alkalommal repül a magyar és a kínai főváros között, és az utasszállító repülőgép rakterében alkalmanként 10-12 tonnányi teheráru szállítására képes. A magyar exportőrök szinte a teljes szállítási kapacitást lekötötték, így elsősorban elektronikai és gyógyszeripari termékeket szállítanak Kínába, mintegy negyedével többet, mint a Magyarországra irányuló kínai behozatal - fejeződik be a közlemény.

Forrás: MTI