A visegrádi országok katonai együttműködése is fontos válasz a mai kihívásokra, amikor a terrorizmust nemcsak kis szervezett csoportok, hanem egész hadseregek jelentik - szögezte le Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön, a Visegrádi Harccsoport lengyelországi hadgyakorlatán.
Az észak-lengyelországi Drawsko Pomorskie-i gyakorlótéren a Common Challenge-2015 fedőnevű hadgyakorlat zajlik, melynek végén a visegrádi országcsoport 3 ezer katonájából - köztük magyarokból - álló harccsoport tanúsítványt kap arról, hogy akcióra kész. A hadgyakorlaton a NATO más tagállamaiból, valamint  Ukrajnából érkező katonák is részt vesznek.

A gyakorlótérre látogató lengyel államfő elmondta: a pénteki párizsi merényletek után nyilvánvalóvá lett, hogy a terrorveszély globális jelenség, és elsősorban katonai kihívás. A terrorcselekményeket manapság nemcsak kis szervezett csoportok, hanem egész hadseregek hajtják végre - fejtette ki Duda. 

"Ha meg akarjuk őrizni a biztonságot, erre csak úgy lehet válaszolni - folytatta a lengyel államfő -, hogy hadseregeink hatékonyak lesznek, jól együttműködnek, képesek lesznek a fontos békefenntartó és humanitárius feladatokat ellátni".

"Ilyen értelemben is fontos a szlovák, magyar, cseh, ukrán barátainkkal való katonai együttműködés" - értékelte Duda. Reményének adott hangot, hogy a NATO és az Európai Unió keretében megvalósuló közös kezdeményezések nemcsak a térség országainak biztonságát, hanem a regionális baráti kötelékeket is elmélyítik.

Az Európai Unió keretében működő Visegrádi Harccsoport létrehozásáról 2011-ben döntöttek. Lengyelország 1200, Magyarország pedig 640 katonát küld az egységbe. A csoport nagyon gyorsan bevethető, komplex, rendkívül intenzív műveletekre is képes harci egység lesz, készültségi feladatokat láthat el az EU számára. A feltételezett műveletek humanitárius jellegűek. A visegrádi egységgel együtt összesen 6 ilyen csoport működik. Ezeket eddig nem vetették be. 

Szerdán megkezdte tevékenységét a visegrádi egység krakkói parancsnoksága, mely a 2016 januárjában kezdődő féléves rotációs ügyelet folyamán készenléti állapotban lesz. A parancsnokságnál 230 tiszt és altiszt - ezen belül 150 lengyel, 31 magyar, 30 cseh és 25 szlovák - teljesít szolgálatot. Krakkóban állandóan a parancsnokság törzsét alkotó lengyel tisztek tartózkodnak, a folyamatos készültségben maradó többi tiszt szükség esetén néhány napon belül érkezik Lengyelországba.

Forrás: MTI