Összességében enyhén nőtt a befektetési alapok által kezelt vagyon októberben, bár a két legnagyobb alapkategóriából, a pénzpiaci és a kötvényalapokból kiáramlott a tőke, a részvényalapok vagyona viszont gyarapodott a fejlett és a fejlődő világ tőzsdéinek jelentősen emelkedésének hatására.
A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) kedden közölt összesítése szerint a nettó tőkebeáramlás 22 milliárd forint volt októberben, a hozamokat is figyelembe véve pedig 21,8 milliárd forinttal, 0,39 százalékkal nőtt az összvagyon. A hónap végén a Bamosz-tagok 5663 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A legtöbb pénz a származtatott és a részvényalapokba érkezett és a pénzpiaci alapokból, valamint a kötvényalapokból távozott októberben. 

A pénzpiaci alapokból 33,4 milliárd forintot vontak ki, így a kategória vagyona 2,4 százalékkal, 1362 milliárd forintra csökkent.

A kötvényalapokból 2,8 milliárd forint tőke távozott, elsősorban a hazai kötvényalapokból vettek ki pénzt, így a vagyon 0,2 százalékkal, 1245 milliárd forintra csökkent.

A vegyes alapokba 4,7 milliárd forintnyi tőke áramlott be, amely a második legmagasabb érték. A hozamok kedvezően alakultak, ezért a vagyon 1,7 százalékkal, 766 milliárd forintra nőtt. 

A részvényalapokba 0,5 milliárd forintnyi friss pénz érkezett, a pozitív hozamok azonban jelentősen növelték a részvényalapok vagyonát, amely 5,4 százalékkal, 269 milliárd forintra emelkedett.

A tőkevédett alapokból 2,5 milliárd forint tőke távozott októberben, a hozamok azonban ezt korrigálni tudták ezért az alapkategória vagyona 0,4 százalékkal, 479 milliárd forintra emelkedett a hónap végére.

Az abszolút hozamú alapokba 1,3 milliárd forintnyi tőke érkezett, a vagyon 1,2 százalékkal, 722 milliárd forintra emelkedett.

A származtatott alapokba 2,3 milliárd forintnyi friss tőke áramlott be és a hozamok is jól alakultak, így a kategória vagyona 64 milliárd forintra nőtt.  

Az ingatlanalapoknál 7,4 milliárd forint tőkebeáramlás volt, a vagyon 1,7 százalékkal nőtt, elérte az 518 milliárd forintot.

Forrás: MTI