Az LMP előrelépésként értékeli az egyházügyi törvény tervezett módosítását, a párt azonban csak akkor szavazza meg a kétharmados támogatást igénylő változtatást, ha az megfelel a normativitás követelményének, és a jogorvoslat lehetősége is garanciát kap benne. 
Ikotity István országgyűlési képviselő hétfőn, azt követően nyilatkozott erről újságíróknak, hogy részt vett a tervezetről tartott ötpárti egyeztetésen, amelyen az MSZP nem volt jelen. 

A politikus úgy fogalmazott: a javaslat "messze nem tökéletes", de előrelépés az eddigihez képest. Hangsúlyozta ugyanakkor: szeretnék, ha a kedden benyújtandó tervezet megfelelne a normativitás követelményének, mint fogalmazott, az LMP számára nem fogadható el, hogy az állam "egyes egyházakat kézből etet, míg másokat elzár a forrásoktól". 

Minden egyháznak ugyanarról a rajtvonalról kell indulnia - hangsúlyozta.

Tájékoztatóját megelőzően Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője arról számolt be: van esély arra, hogy az LMP és a Jobbik is támogassák az egyházügyi törvény módosítását. Emlékeztetett: a hatályos törvény miatt több egyház is Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, amely igazat adott nekik, de más nemzetközi testület is bírálta a jogszabályt.

Forrás: MTI