Molenbeek polgármestere nem sokkal a párizsi merényletek előtt megkapott egy közel 80 nevet tartalmazó listát, amely a környéken tanyázó szélsőséges iszlamistákat tartalmazta.
Egy hónappal a párizsi terrortámadást megelőzően Brüsszel hírhedt kerületének polgármesternője, Françoise Schepmans egy több, mint 80 fő nevét tartalmazó listát kapott a titkosszolgálatoktól, amely a városrészben élő dzsihadistákra hívták fel a figyelmét. A névsorban ott volt a terrortámadásban résztvevő, és még szökésben lévő Salah Abdeslam, testvére, a Saint-Denisben történt rajtaütés során meghalt Brahim Abdeslam, valamint a merényletek főszervezőjének tartott, szintén a razziában szitává lőtt Abdelhamid Abaaoud is. A New York Times jelentése szerint a polgármester asszony nem érzi magát felelősnek a történtekért.

– Mit kellett volna tennem velük? Nem az én felelősségem a terroristák nyomon követése, hanem a rendőrségé – reagált Françoise Schepmans a hírre.

Érdekesség, hogy az Abdeslam testvérek alig 100 méterre laktak a polgármesteri hivataltól, mi több, a merényletekkel összefüggésbe nem hozott, az eset után többször nyilatkozó, testvéreitől el nem határolódó Mohamed Abdeslam a város önkormányzatának dolgozott éveken keresztül.

Az észak-belga város, Verviers polgármestere is kapott egy hasonló tájékoztatást, de Muriel Targnion elmondása szerint csak annyit tudott, hogy 34 azonosított dzsihadista él a városban, sem a neveket, sem a címüket nem tudta.

Forrás: The Telegraph, New York Times