Idén 25 éves a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA), ez alatt az idő alatt pedig több mint 50 milliárd forintnyi mikrohitelhez segítették a hazai kis- és középvállalkozásokat. A szervezet kiemelten foglalkozik új cégek beindításának anyagi támogatásával és tanácsadással, emellett számos programot üzemeltetnek munkahelyi képzések finanszírozására, valamint a fiatal feltörekvő vállalkozók felkarolására is.
Az idén 25 éves Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány több mint két évtizedes fennállása óta a vele együttműködő fővárosi, megyei és regionális alapítványokkal együtt már több mint 50 milliárd forint mikrohitelhez juttatta hozzá a hazai induló vagy működő kisvállalkozásokat. Az alapítvány, amely elsősorban új vállalkozások létrejöttét, a vállalkozói kultúra fejlődését, illetve kisvállalkozások szakmai, piaci fejlődését, tőkeerejük növelését segíti tanácsadással, a mikrohitelek elérhetővé tételében és kihelyezésében is hatékony segítséget nyújtott a cégeknek.

„Az Alapítvány Mikrohitel Programjának általános célja a kisvállalkozások támogatása pénzügyi segítségnyújtással és tanácsadással, elsősorban olyan speciális területeken, ahol a kisvállalkozások igényeit a kereskedelmi bankok nem tudták, tudják kielégíteni. Azon túl, hogy a vállalkozások a hitelt alapvetően gépek, berendezések beszerzésére, infrastruktúra-bővítésre és -fejlesztésre és forgóeszközök biztosítására igénylik, az Alapítvány számos programmal kínál lehetőséget kifejezetten munkahelyi képzések finanszírozására, a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatására, illetve a digitális kompetencia fejlesztésére is” – mondta el dr. Csuhaj V. Imre, az MVA kuratóriumi elnöke az Alapítvány 25 éves fennállása alkalmából rendezett jubileumi rendezvényen, a Groupama Rendezvény Központban.

„A vállalkozások elindításában és a mikrovállalkozások sikeres működtetésében a vállalkozó szellem mellett nagyon fontos szerepet játszik az információ, a felkészültség és az első lépések megtételéhez szükséges anyagi bázis. A vidékfejlesztés szempontjából az egyik kiemelt prioritás a foglalkoztatás megerősítése és fenntartása, amelyhez a mikrovállalkozások nagyban hozzá tudnak járulni, és látható, hogy van igény ebből a vállalati körből az oktatás, képezések, források iránt. Az EU-s források ezen cégkör számára is biztosítottak, és terveink szerint biztosítani is fognak olyan lehetőségeket, amelyek ezeket a célokat támogatni képesek” – mondta el  dr. Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

Az Alapítvány célcsoportjába mind a már működő, mind az induló kisvállalkozások beletartoznak; az elmúlt 15 évben támogatott vállalkozások ötöde induló cég volt. A megyeszékhelyeken és számos városban kiépített helyi vállalkozói központoknak köszönhetően a kisvállalkozások országszerte igénybe vehetik az MVA mikrohitelét. A több mint 13 ezer szerződéskötés jól mutatja, hogy nagy az igény a lehetőség iránt, és a cégek élnek is ezzel a lehetőséggel. A mikrohitelt elsősorban a magyarországi városok (42%) és falvak (28%) vállalkozásai igényelték, a fejlettebb megyeszékhelyek (25%), illetve Budapest (5%) kisebb arányban képviselte magát a programban.

Az MVA és a vele együttműködő alapítványok a mikrohitelen túlmutató fejlesztési hitelkonstrukciókkal (pl. JEREMIE-kishitelek, kombinált termékek) és egyéb pénzügyi eszközzel (pl. pályázati, tőke és közbeszerzési garanciával) is támogatják a hazai magángazdaság működését. Ennek figyelembevételével több mint 95 Mrd Ft forrást transzferáltak kb. 75 ezer vállalkozáshoz az elmúlt negyedszázad alatt.

„Az Európai Unióval fennálló együttműködés során felhalmozott tudásra és a hálózati együttműködéssel biztosítható országos jelenlétre is építve a jövőben nagyobb hangsúlyt kapnak a vállalkozók együttműködését, együttes fejlődését segítő, kooperatív jellegű programok, például a beszállítás, az együttes export és a regionális komplex szolgáltatások. A szolgáltatások javítása és további cselekvési irányok megjelölése érdekében a mikrohitel programokat folyamatosan értékeljük és vizsgáljuk a hatékonyságukat” – emelte ki dr. Braun Márton, az MVA ügyvezető igazgatója.

Forrás: Pr7/MVA