Szörnyű balesettel indította hétvégéjét, sem ő, sem autója nem volt százszázalékos vasárnap, ám ő mégis nagyszerű teljesítményt nyújtott. Carlos Sainz az Orosz Nagydíj egyik legjobbja volt – s ez a szakértők figyelmét sem kerülte el.
Carlos Sainz (Fotó: Price / XPB Images) 
Szombat délelőtt 46 G-s erőhatással csapódott 150 km/órás sebességgel a védőfalba, és bár sértetlenül megúszta, bent tartották a kórházban. Egészen estig, amikor is elhagyta az intézményt, hogy másnap újra a volánhoz ülhessen. Benne egy pillanatra sem merültek fel a kételyek, már elsőre jelezte, a rajtrácsra vágyik a kórházi ágy helyett. Carlos Sainz kétségkívül az Orosz Nagydíj hétvégéjének egyik hőse volt, hiszen nagy bukása után kisebb fájdalmai ellenére vasárnap nemcsak visszatért, de egyúttal remekül is versenyzett, egészen a pontszerző helyekig fölzárkózva a mezőny végéről. Fájdalom, hogy aztán végül egy fékhiba miatt kiállni kényszerült.

Pedig merész stratégiájának (a második biztonsági autós fázist kihasználva a 12. körben kereket cserélt) köszönhetően a hetedik pozícióban haladt ekkor: az előtt a Danyiil Kvjat előtt tíz másodperccel, aki végül az ötödik helyen ért célba. „És a gumim ráadásul még egészen jól bírta, szóval még gyorsulni is tudtam” – nyilatkozta az Auto Motor und Sportnak a spanyol, mintegy bizonyítandó, hogy bizony benne volt a jó eredmény. „És a Pirelli még azt mondta nekünk a verseny előtt, hogy lehetetlenség, hogy egy szett gumi ilyen sokáig kibírja” – tette hozzá a Red Bull-tanácsadó Helmut Marko.
Carlos Sainz és Jenson Button (Fotó: xpbimages.com) 
Csakhogy Sainznak már nem állt módjában csattanós választ adni az olaszoknak, a 45. körben ugyanis bal első fékje egyszerűen megadta magát. Mégpedig ironikus módon éppen abban a 13-as kanyarban megpördítve a Toro Rossót, amelyben egy nappal korábban a fal alá szorult… „Túlhevült a fékem Ricciardo szélárnyékában, és már nem is javult meg. A két kemény féktávon mindig korábban el kellett vennem a lábam a gázról, és óvatosan kellett fékeznem. A bal lábam majdhogynem elaludt közben…” – fogalmazott Sainz. „A csapat kiváló munkát végzett azzal, hogy rendbe hozták a széttört autómat, amely aztán tökéletes állapotban volt.”

A 21 éves újonc Markónak még azt is hozzátette: „Egy nap talán meg is szerzem azokat a pontokat, amiket megérdemlek” – utalt arra, hogy idén a mostani már a hatodik kiesése volt, s hogy ezzel már nem először marad le egy esetleges jó eredményről. Ez, vagyis az őt a futamokon utolérő balszerencse nem kis szerepet játszott abban, hogy Sainz a sokra becsült csapattárs, Max Verstappen árnyékába került, s 21 ponttal kevesebb áll a neve mellett, mint a 33 egységével 12. hollandé mellett.
Carlos Sainz (Fotó: Batchelor / XPB Images)
Ettől függetlenül azonban a ralibajnok fiának teljesítménye sem kerüli el az avatott szemek figyelmét. David Coulthard például külön megdicsérte őt szocsi hétvégéje után, mely szerinte bizonyította, őt is a győztes mentalitás jellemzi. „Drámai hétvégéje volt, szombaton komoly balesetet szenvedett, a nap nagy részét a kórházban töltötte, aztán másnap mégis versenyzett, ráadásul kiváló munkát végzett. Sainz bemutatta a ’soha nem adom föl’ hozzáállását, amit oly sok sportágban láthatunk. Ezt a hozzáállást az elhivatottság jellemzi, amely nem hagyja, hogy bármi is eltántorítsa az embert az elérni kívánt céljától” – írta a skót exversenyző a BBC oldalán.

Persze mi mást is várhatunk egy versenyzőtől, aki közösségi oldalán bemutatkozásánál azt írja: „Ha kétkedsz, teljes gőzzel előre”? Hiába nem érezte magát tökéletesen, hiába szédült kicsit a kerékmelegítéskor, Sainz úgy érzi, idei legjobb versenyét futotta Szocsiban. „Úgy döntöttem, versenyzek – és micsoda verseny lett! Az utolsó helyről jöttem fel hetediknek fékhibával. Valójában ki kellett állnom, de ez volt az idei legjobb versenyem” – állapította meg a Toro Rosso tehetsége.

Forrás: Auto Motor und Sport, BBC