Már életében legenda volt - hangzott el a parlamentben Göncz Árpád halálhírének bejelentésekor. A képviselők néma felállással emlékeztek az egykori államfőre.
Kormány: Göncz Árpád legjobb tudása szerint szolgálta az újjászülető magyar demokráciát

Göncz Árpád, a rendszerváltás utáni szabad Magyarország első demokratikus úton megválasztott köztársasági elnöke tíz éven keresztül legjobb tudása szerint szolgálta az újjászülető magyar demokráciát - olvasható a kormány részvétnyilvánításában, amelyet a Kormányzati Információs Központ juttatott el kedden az MTI-hez. 

A kormány őszinte részvétét és együttérzését fejezte ki a kedden elhunyt Göncz Árpád családjának. A kormány - a családdal egyeztetve - a későbbiekben gondoskodik a méltó temetésről - írták.

OGY - Néma felállással emlékeztek a parlamentben 

Néma felállással emlékeztek az életének 94. évében elhunyt Göncz Árpád volt köztársasági elnökre az Országgyűlésben kedd délután. Az ülésteremben az elnöklő Hiller István jelentette be a volt államfő halálát. "Már életében legenda volt" - mondta Hiller István Göncz Árpádról.

Orbán Viktor: Tisztelettel őrizzük emlékezetünkben a volt államfőt 

Tisztelettel őrizzük emlékezetünkben Göncz Árpád volt államfőt, aki aktív és fontos politikai szereplője volt azoknak az éveknek, melyekben Magyarország a diktatúrából a demokráciába való átmenet útjára lépett - írta a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöksége nevében Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök.

Az MTI-hez eljuttatott részvétnyilvánításban a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöksége együttérzését fejezi ki a kedden elhunyt Göncz Árpád családjának.

KDNP: a volt államfő személye és élete összefonódott a legújabb kori magyar történelemmel 

Göncz Árpád személye és élete összefonódott Magyarország legújabb kori történelmével, a rendszerváltás időszakával - közölte a kisebbik kormánypárt a volt államfő halálhírére kedden az MTI-vel. Mint jelezte, a Kereszténydemokrata Néppárt megrendüléssel fogadta a hírt az első demokratikusan megválasztott államfő, Göncz Árpád haláláról.

A KDNP együttérzését fejezi ki a gyászoló családnak abban a tudatban, hogy az élők sorából eltávozott államfő emléke és munkássága nem merül feledésbe.

MSZP: Göncz Árpád a nemzeti egység jelképe volt 

Göncz Árpád a nemzeti egység jelképe volt életútjával, gondolkodásával. A volt köztársasági elnök a védtelenek szolgálója volt, plebejus attitűdű, s közben végtelenül bölcs és művelt államférfi - közölte az MSZP elnöke kedden az MTI-vel. Tóbiás József közleményében azt írta, szívből gyászolja Göncz Árpádot, aki az ő számára mérce, példa és jelkép is.

Az ellenzéki politikus szerint elnöki pályafutása örök mérce minden politikusnak a hatalomhoz való egyedül lehetséges és tisztességes viszonyhoz. Tóbiás József osztozik a család gyászában és azon van, hogy a szocialisták méltók legyenek Göncz Árpád a népet szolgálni kívánó, érzékeny és mindig az elesettek érdekeit néző politikájához.

Együtt: Göncz Árpád elkötelezett liberális demokrata volt 

Göncz Árpád egy igazi elkötelezett liberális demokrata volt - írta az Együtt elnöksége az MTI-hez eljuttatott gyászközleményében.

Göncz Árpád megtestesítette a nemzet egységét, példaszerűen látta el a feladatát, "példát mutatott emberségből, nagy szeretettel és tisztelettel gondolhatott rá minden magyar ember, és gondolhat ezután is" - fogalmazta meg közleményében az Együtt elnöksége.

A volt államfőt méltatva hangsúlyozza: politikusi pályaképe, írói és műfordítói munkássága, az 1956-os forradalomban játszott szerepe, minden megnyilvánulásából áradó jósága és emberszeretete a magyar történelem legnagyobbjai közé emelték.

"Egy nagyon nehéz időszakban jelentett igazodási pontot mindnyájunk számára, és ezt jelenti halála után is" - rögzíti.

Az Együtt közleményét azzal zárta: "politikai közösségünk sosem fogja elfelejteni" Göncz Árpádot, "nem múló nagyrabecsüléssel gondolunk rá".

DK: a harmadik köztársaság alapító atyáinak egyik legkiválóbbika volt Göncz Árpád 

Gyurcsány Ferenc szerint a harmadik köztársaság alapító atyáinak egyik legkiválóbbika volt Göncz Árpád.

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke kedden Facebook-bejegyzésben emlékezett meg Göncz Árpádról. Úgy fogalmazott: az 1956-os forradalmár "nem egyszerűen alámerülve" várta a történelem jobbrafordulását, hanem a demokratikus ellenzék aktív alakjaként segítette a rendszerváltozás előkészítését.

Az egymással már akkor is sokszor szembenálló bal- és jobboldal, vagy az akkori szóhasználatban urbánus és népies világ mégis közös akarattal emelte a harmadik magyar köztársaság első elnökévé - írta Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: megtette, amit meg kellett tenni és amit akkor meg lehetett.

Úgy fogalmazott, kitűnő ember ment el közülünk, és nemcsak a hivatalos Magyarország fogja őt gyászolni, hanem sok millió tisztességes demokrata is, itthon és külföldön, "mindazok, akik még mindig hisznek a harmadik köztársaságban".

LMP: Göncz Árpád fontos és példamutató szerepet töltött be 

Göncz Árpád mind a II. világháború alatti antifasiszta mozgalomban, mind az 1956-os forradalom idején, majd Bibó István és társainak koncepciós perében fontos és példamutató szerepet töltött be - írta az LMP az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében, amelyben részvétét fejezte ki Göncz Árpád volt köztársasági elnök családjának és hozzátartozóinak.  "A rendszerváltozás utáni Magyar Köztársaság első elnökének emlékét tisztelettel őrizzük. Nyugodjék békében!" - közölték.

A Jobbik részvétét fejezte ki 

A Jobbik Magyarországért Mozgalom közleményben fejezte ki részvétét az elhunyt Göncz Árpád családjának kedden.

Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság volt elnöke életének 94. évében, családja körében hunyt el. Göncz Árpádot 25 éve, 1990. augusztus 3-án választotta az Országgyűlés köztársasági elnökké, ezzel ő lett a rendszerváltozás utáni Magyarország első államfője.

Forrás: MTI