Luther Márton írásait és Johann Sebastian Bach h-moll miséjének kéziratát is felvette listájára az ENSZ Tudományos, Nevelésügyi és Kulturális Szervezete (UNCESCO) Világemlékezet Programja.
A Memory of World program a világ archívum-, könyvtárigyűjtemény- és dokumentumörökségének megőrzésére és terjesztésére jött létre. A nemzetközi szervezet listába veszi a világ dokumentált archív értékeit és lehetővé teszi azok széles körben történő megismertetését - olvasható az UNESCO honlapján.

A Világemlékezet Program tanácsadó testülete októberi ülésén 88 előterjesztésből 47 dokumentumot vett fel a listára, amelyre Magyarországról Eötvös Loránd magyar fizikusnak, a nevét viselő torziós inga létrehozójának az Eötvös-ingához kötődő három dokumentuma is felkerült a listára.

A német javaslatok közül a vallási reformációt elindító Luther Márton német lelkész kéziratait, leveleit és írásainak eredeti nyomatait, köztük a reformáció híres 95 tételét hirdető plakát egy példányát fogadta el a szervezet.

A német UNESCO-bizottság terjesztette elő Johann Sebastian Bach h-moll miséjének kéziratát is, mert az "a zenetörténet mérföldköve".

A burmai király rubintokkal ékesített, 1756-ban II. György hannoveri választófejedelemnek és brit királynak írt "aranylevele" is a világemlékezet részévé vált. Az egyedülálló kulturális kincsnek tartott dokumentum évszázadokon át hevert észrevétlenül az egykori hannoveri királyi könyvtárban, míg meg nem kapta az őt megillető díszhelyet az északnémet város Leibnitz Könyvárában. A vékony aranybevonatú levélben Alaungpaja király baráti szövetséget kínál a hannoveri-brit uralkodónak.

Forrás: MTI