A gondozási központ az átépítés után teljesíti azt a feltételt, amely szerint egy ellátottra legalább 4 négyzetméternyi térnek kell jutnia.
Átadták a korszerűsített és bővített Hajléktalangondozási Központot kedden Szekszárdon, az intézmény a fejlesztés jóvoltából megfelel a törvényi előírásoknak.

A Széchenyi-terv 98 millió forintos támogatásával átépített, Mátyás király utcai szállót Ács Rezső (Fidesz-KDNP) polgármester és Szűts László, az intézmény szakmai vezetője avatta fel.

Ács Rezső elmondta: a gondozási központ az átépítés után teljesíti azt a feltételt, amely szerint egy ellátottra legalább 4 négyzetméternyi térnek kell jutnia. "Célul tűztük ki azt, hogy több figyelmet szentelünk a szociális területre, ennek része a hajléktalanok ellátása is" - tette hozzá.

Elmondta, a májusban kezdődött munka során a régi épületet elbontották, és helyette egy 220 négyzetméteres, kétszintes szállót építettek, ahol 31 hajléktalant tudnak elhelyezni. Tolna megyében egyedül Szekszárdon van női részleg öt hajléktalannak - jegyezte meg. A férfiaknak kialakított 26 férőhelyből 6 átmeneti szállás és 20 éjjeli menedékhely.

Kitért arra is, hogy tavaly 165-en keresték fel a szekszárdi Hajléktalangondozási Központot. Több év átlagában 150-200 otthon nélküli ember él Szekszárdon. A szálló felújításának köszönhetően méltó körülmények között tudják elhelyezni őket - mondta el.

Szűts László ismertetése szerint a korábbi, 60 négyzetméteres szálláson 6-12 ágyas szobákban kaptak helyet az ellátottak, ezentúl 3-4 ágyas szobákban lakhatnak.

Az átépítés alatt a gondozási központ lakóit konténerszállásokban helyezték el, most ideiglenesen költöztek be a megújult intézménybe. Végleges elhelyezésük várható még októberben megvalósul - mondta a szakmai vezető.

Forrás: MTI