Az önkéntességről tart tudományos konferenciát az Európai Önkéntes Polgári Védelmi Szervezetek Fóruma kedden Budapesten. A tíz ország részvételével megrendezett eseményen Tollár Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője köszöntőjében arról beszélt, hogy a migránshelyzet kezelése megoldhatatlan lett volna az önkéntesek nélkül. 
Felidézte: 2012-ben egy év alatt a menedékkérők száma nem érte el a kétezret, 2013-ban 19 800-an voltak, egy évvel később már 43 ezren. Idén nyáron pedig már havonta 100 ezres nagyságrendet ért el a migránsok száma, s jelenleg a 390 ezret is meghaladta. 

Hozzátette: májusban, az európai uniós polgári védelmi főigazgatók értekezletén Rigában még az az álláspont alakult ki, hogy a migránshelyzettel a polgári védelmi mechanizmus ne foglalkozzon, ám augusztusra ez megváltozott, ami rámutatott arra: a migrációs környezet a bevándorlással foglalkozó szervezetek számára nem kezelhető. 

Beszámolt arról is, hogy a migrációs mozgás folyamatosan változott, ezt követve volt szükség táborok építésére, amelyeket akkor sem lehetett lebontani, ha már csökkent a kihasználtság. Ez jelentős mértékben emésztette fel a katasztrófavédelem eszközeit, megoldhatatlan lett volna a probléma az önkéntesek nélkül. Rámutatott: a migránsok eleinte nem is akartak kapcsolatba lépni az egyenruhásokkal, a vizet, az élelmet sem fogadták el. 

Tollár Tibor leszögezte: Magyarországon a katasztrófavédelemnek nincs kiemelt feladata a migránshelyzettel összefüggésben, közvetlenül nem vesznek részt a feladatok végrehajtásában, de részesei azoknak a feladatoknak, amelyek a lakosság védelmében szükségesek, például ideiglenes befogadóállomások telepítésében, az ideiglenes határzár létesítésénél pedig kisegítő munkában vettek részt.

Forrás: MTI