Az LMP lehetővé tette volna, hogy az állam ne értékesítsen olyan termőföldeket, amelyeket önkormányzatok vagy bárki más vidékfejlesztési céllal hasznosítana, az Országgyűlés kormánypárti többsége azonban ezt elutasította - fogalmazta meg bírálatát sajtótájékoztatóján az ellenzéki párt képviselője. 
Sallai R. Benedek úgy ítélte meg: előterjesztése az utolsó esély volt arra, hogy demokratikus, parlamenti eszközökkel szülessen kompromisszum az állami földprivatizációról, azt azonban a Ház nem vette tárgysorozatba.

A képviselő, kifogásolva, hogy a kormányzat az egész földügyletből kihagyta az önkormányzatokat, azt mondta: a földalap-törvényt módosító javaslata azon három hektárnál kisebb területek értékesítését tette volna lehetővé, amelyekre az önkormányzatok nem tartanak igényt. 

Hozzátette: így a helyhatóságok elesnek attól a lehetőségtől, hogy azokon szövetkezeteket működtessenek szociális foglalkoztatás céljából, vagy kiterjesszék a közmunkaprogramot. Ez évente tízezres hektárnyi nagyságrendben tette volna lehetővé a földeladást, szemben a mostani, 380 ezer hektár eladásával. 

Megismételte: szerinte alkotmányossági aggályokat vet fel, hogy a kalapács alá kerülő földek között Natura 2000-es területek is vannak, erről pedig a fenntartható fejlődés bizottságának elnökeként az Alkotmánybíróságot is értesíteni fogja. Kijelentette: bár a törvény értelmében az ilyen minősítésű szántók eladhatók, mindez mégis gátolja, hogy valóban megvédjék a természeti értékeket.

Forrás: MTI