Az éves összesítés szerint az országba belépő illegális migránsok száma vasárnap éjfélig már a 357 ezret is meghaladta. A migránsok közül a legtöbben - több mint 65 ezren - szíriainak vallották magukat, utánuk afganisztániak, koszovóiak, pakisztániak és irakiak következnek. Egyre több migráns érkezik Macedóniából Szerbiába, csütörtöktől vasárnapig körülbelül 20 ezer embert regisztráltak a dél-szerbiai Presevóban.
A rendőrség már több mint 670 bűncselekmény gyanúja miatt nyomoz 

(9:41) A határzárral kapcsolatos bűncselekmények gyanúja miatt szeptember 15. óta már több mint 676 emberrel szemben rendelt el nyomozást a rendőrség - mondta Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) helyettes szóvivője az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Az ORFK hétfői összesítése szerint péntektől vasárnap éjfélig több mint 23 ezer emberrel szemben intézkedtek a rendőrök tiltott határátlépés miatt. Gál Kristóf elmondta: csak vasárnap 7879 embert fogtak el. A szerb-magyar határszakaszon 19, a horvát-magyar határszakaszon 7860 emberrel szemben intézkedtek tiltott határátlépés miatt. Az éves összesítés szerint az országba belépő illegális migránsok száma vasárnap éjfélig már a 357 ezret is meghaladta.

Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgató-helyettese azt mondta: a migránsok közül a legtöbben - több mint 65 ezren - szíriainak vallották magukat, utánuk afganisztániak, koszovóiak, pakisztániak és irakiak következnek.

Jogerősen elítélt a bíróság egy olasz embercsempészt Körmenden

(9:40) Jogerősen két év szabadságvesztésre ítélt egy olasz embercsempészt a Körmendi Járásbíróság - közölte a Vas Megyei Főügyészség az MTI-vel hétfőn. Simon József megyei főügyész tájékoztatása szerint a férfi a vád szerint 31, magát irakinak valló migránst csempészett át kisbuszával Ausztriába, Mogersdorf közelébe.

A migránsokat az osztrák határőrök, a Magyarországra visszatért embercsempészt pedig egy magyar-osztrák közös járőr fogta el a határ közelében.A Körmendi Járásbíróság ítéletében 2 év szabadságvesztés büntetést szabott ki a vádlottra, amelynek végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette, valamint 4 évre kiutasította őt Magyarországról. Az ítélet jogerős.

Egyre több migráns érkezik Presevóba

(9:18) Egyre több migráns érkezik Macedóniából Szerbiába, csütörtöktől vasárnapig körülbelül 20 ezer embert regisztráltak a dél-szerbiai Presevóban - jelentette a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) hétfőn.

A heves esőzések miatt a víz elöntötte annak a városrésznek a pincéit és udvarait, amelyben a befogadóközpont is található, ám az egyelőre nincs veszélyben. A rossz időjárási viszonyok miatt azonban a migránsoknak száraz és vízhatlan ruhára van szükségük. A főleg a Közel-Keletről érkező emberek a nyilvántartásba vételt követően buszokkal a szerb-horvát határon fekvő Sidre utaznak, hogy onnan Horvátországon és Magyarországon át folytassák útjukat.

Leégett egy menekültszállásnak szánt épület Németországban, egy másikban tömegverekedés volt 

(5:45) Tűz ütött ki vasárnap egy menekültszállásnak szánt épületben a németországi Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban. A háromemeletes épület teljesen kiégett. Brémában tömegverekedés volt egy menekültszálláson, a rendőrségnek kellett közbelépnie az indulatok lecsillapítására. Az Elba menti Boizenburgban a menekültszállás még üresen állt, amikor vasárnap este lángba borult. Egyelőre még nem tudni, hogy szándékos gyújtogatás történt-e. Sérülés nem történt. Az ügyben nyomozás indul.

Bremen-Habenhausenben tömegverekedés tört ki vasárnap egy menekültszálláson. Több mint 30 menedékkérő esett egymásnak,   azt egyelőre nem tudni, mi váltotta ki az ellenségeskedést. A létesítményben főleg kísérők nélkül érkezett kiskorúakat helyeztek el. A verekedés során két fiatal és a biztonsági szolgálat egyik tagja könnyebben megsebesült a rendőrség tájékoztatása szerint. Mintegy  50 rendőr vonult ki a helyszínre. Öt embert őrizetbe vettek.

A tegnapi nap történéseiről itt olvashat.

Forrás: hirado.hu/MTI/M1