Nem várt támogatás érkezik a napokban mintegy 65 ezer gazdálkodó számlájára. Az Európai Unió nem használta fel az előző évi krízistartalékát, amit most a tagállamok visszaoszthatnak az érintett termelők között. Hazánk csaknem 8,4 milliárd forinttal gazdálkodhat.
Jó hírt kapnak a napokban azok a mezőgazdasági termelők, akiknek a 2014-es évre megítélt közvetlen támogatásaik összege meghaladta a 2000 eurót, köztük ugyanis most mintegy 8,4 milliárd forintot oszthat szét a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH). A váratlan támogatás oka, hogy az Európai Unió nem használta fel az adott évre félretett krízistartalékot, így a 2014-es támogatásokból kötelezően elvont összeget most visszaoszthatják termelőiknek a tagállamok.

Értesítik a termelőket 
Szeptember végéig értesíti a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) azokat a gazdálkodókat, akiknek az ökológiai jelentőségű területük kisebb, mint az egységes területalapú támogatásra bejelentett teljes szántó 5 százaléka. Mindez az alaptámogatáshoz igénybe vehető, az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokat érintő juttatás, vagyis a zöldítés szempontjából fontos. Az MVH tájékoztatása szerint az érintett gazdálkodóknak október 8-ig – vagyis az egységes kérelem beadására nyitva álló időszak utolsó napjáig – lehetőségük nyílik arra, hogy módosítsák a bejelentett ökológiai jelentőségű terület nagyságát. A kompenzációra bejelenteni kívánt területeket az egységes kérelem adatváltozás felületén, elektronikus nyom-tatványon kell benyújtani. Az így bejelentett területet az MVH úgy kezeli, mintha a termelő határidőben teljesítette volna ezt a kötelességét. Fontos változás, hogy az ökológiai gazdálkodással foglalkozó termelők mentesülnek a zöldítés feltételei alól, így őket nem érinti a bejelentési kötelezettség.
Az úgynevezett pénzügyi fegyelem szabályai szerint a 2014-ben beadott közvetlen támogatási kérelmek esetén a tagállamoknak csökkenteniük kellett a kifizetett támogatások összegét, abban az esetben, ha a jogosan megítélt juttatások összege meghaladta a 2000 eurót. Az Európai Unió ezekkel a pénzekkel töltötte fel a krízisalapot. Az MVH tájékoztatása szerint Magyarország ilyen módon 26,9 millió, azaz mintegy 8,4 milliárd forintot juttathat vissza a gazdálkodóknak. Az MVH azoknak a termelőknek utal, akik megfelelnek a fent leírt feltételeknek, és a 2014-es évre érvényes támogatási határozattal rendelkeznek. Azt, hogy egy-egy termelő mekkora összeget kaphat, egyelőre nem lehet megmondani. Az európai uniós támogatásokat kezelő hivatal a teljes keret alapján számolja ki az arányokat. Ezután megszületnek a határozatok, és a gazdák megkaphatják a támogatást. A pénzeket várhatóan október közepéig átutalják.

A visszatérítés minden olyan termelőt érint, akinek a területalapú támogatásra jogosult földje meghaladja a kilenc hektárt – 2014-ben a 2000 eurónak megfelelő összeg mintegy 620 ezer forint volt, melyet kilenc hektár felett lehetett megkapni –, így ezek a gazdaságok már érintettek, amennyiben csak területalapú támogatást igényeltek. Ha egyéb jogcímen is kaptak közvetlen támogatást, akkor a területi küszöb értelemszerűen alacsonyabb. A visszatérítéssel érintett hektárszám mintegy 4,5 millió és a termelők 37 százaléka, vagyis hozzávetőlegesen 65 ezer gazdálkodó részesülhet a különtámogatásból.

Bár a nem várt pluszjövedelem bizonyára mindenkinek jól jön, a legjobban mégis a válságos helyzetben lévő tejtermelők örülhetnek. Az MVH adatai alapján a számuk nem kevés, az általuk használt mezőgazdasági területek, valamint a 2014-ben működő különleges tejtámogatás révén a teljes 8,4 milliárd forintos összeg 13,3 százalékára, mintegy 1,12 milliárd forintra számíthatnak. Mindez jól kiegészítheti azt a támogatáscsomagot, amelyet az Európai Bizottság ajánlott fel. Eszerint az uniós tejtermelők 500 millió eurós külön juttatásra számíthatnak. Emellett a tagállamok a jövő évi közvetlen támogatások hetven százalékát október 16-tól előleg formájában kifizethetik a tejtermelőknek.