Semmiképpen sem szabad megbélyegezni a bevándorlókat, de az tény, hogy számos terrorista merénylő is érkezik velük Európába már régóta – közölte Besenyő János a Magyar Időkkel.
A honvéd vezérkar tudományos kutatóhelyének vezetője az egyik szerzője annak a kötetnek, amely az afrikai terrorista- és szakadárszervezetekről jelent meg, és rögtön a kiadást követően óriási érdeklődést keltett. Nemcsak a magánszemélyek, egyetemek, kutatóhelyek, szakmai testületek nyújtották be igényüket a könyvre, hanem maguk a titkos­szolgálatok is. Mint Besenyő János elmondta, a mű azért is hiánypótló, mert az Európai Unióban még sehol nem jelent meg olyan szakkönyv, amely hatvannégy terrorista- és szakadárszervezet felépítéséről és működéséről szól azokon az afrikai területeken, ahol Magyarországnak komoly diplomáciai és gazdasági érdekei vannak. Az ezredes elmondása szerint még így is az Afrikában működő szervezetek egy töredékéről tudtak csak részletesen beszámolni, hiszen a kontinensen legalább további hatvan kisebb-nagyobb szervezet létezik, olyanok, amelyekről még Európában nem is hallottak soha. Működik ugyanakkor még vagy kétszáz kisebb milícia is, amelyek szintén uralnak egy-egy területet.

A könyv szerzői között katona, rendőr, akadémiai tanár, bevándorlási szakértő is van – mondta el Besenyő János. Az afrikai terrorista- és szakadárszervezetekről szóló tanulmányok összefoglalják, ezek a szervezetek mikor, hogyan alakultak meg, milyen tevékenységet folytatnak, milyen az eszmerendszerük, mikor és milyen terrorcselekményeket hajtottak végre.

Besenyő János a bevándorlásról szólva kifejtette: Afrikából sokan a terroristák és a polgárháborúk elől menekülnek el, illetve az olyan bukott államokból, mint például Szomália. Egyiptomból, illetve a Közel-Keletről is elindult egy exodus, igaz, onnan az arab keresztények menekülnek az ISIS és más radikális iszlamista csoportok kegyetlenkedései miatt. A népvándorlásnak ugyanakkor vannak gazdasági okai is, például az elsivatagosodás, a termőföldek eltűnése. Eredetileg a dárfúri konfliktus is az élettérért, a legelőkért és a vízért folyó összecsapásokból indult ki. Sok helyütt külső befektetők vásárolják fel a földet, és ott nem fogyasztásra szánt élelmiszert termelnek, hanem bio­üzemanyagnak használt növényeket. Sok államban a vállalkozások és a háziipar is tönkrement, az emberek nem tudnak megélni, így belőlük lesznek a gazdasági bevándorlók – mutatott rá az ezredes. Egy dologgal azonban nem számolnak Nyugat-Európában: ha befogadják ezt a tömeget, akkor Németországban lesz a kontinens legnagyobb muszlim közössége. Ez viszont a szakértő szerint több szempontból is kockázatos, hiszen a hatvanas években érkezett muszlimokat sem tudta Németország sikeresen integrálni. Közülük nagyon sokan beilleszkedtek, de van egy szűk réteg, amely eleve rossz szándékkal érkezik.

Besenyő János legújabb tanulmánya szerint Németországban befogadtak olyan migránsokat is, akiket Afrikában, például Marokkóban, Líbiában már halálra ítéltek terrorizmusért. Mivel oda nem küldenek vissza menekülteket, ahol halálos ítéletet hoztak ellenük, sokan közülük megkapták az állampolgárságot is. Ezt kihasználva viszont többen logisztikai bázisként használták Németországot a korábbi hazájuk ellen. A bevándorlóknak álcázott szélsőségesek egy része megtette azt is, hogy a befogadó államban hajtott végre merényleteket. Főként marokkói, palesztin, afgán, pakisztáni terroristák voltak az elkövetők, de komolyan kell venni az ISIS-nek azt a fenyegetését is, hogy terroristákat küldenek Európába – hangsúlyozta az ezredes. Ezzel mindenképpen foglalkozni kell, hiszen az egyik fő migrációs útvonal Magyarországon vezet keresztül – tette hozzá. Mint elmondta, Afrika legveszélyesebb terrorszervezetei is kockázatot jelenthetnek. Például a könyvben jellemzett egyiptomi Muzulmán Testvériség, a marokkói Iszlám Harcoló Csoport, az algériai Al-Kaida in Maghreb, a mali Anszer Dine, a nigériai Boko Haram, a közép-afrikai Szeleka, vagy a szomáliai As-Sabaab.

Forrás: magyaridok.hu