Ideiglenesen visszaállítják a határellenőrzést az osztrák–német határon. Az intézkedés válasz a kialakult menekültválságra, és egyben azt jelenti, hogy Németország átmenetileg felfüggeszti a schengeni megállapodást. Sátrakat állítanak fel és az olimpiai csarnokban rendeznek be szükségszállást a menekülteknek Münchenben, miután egy nap alatt becslések szerint 13 ezren érkeztek a városba.
A Spiegel német napilap szerint a szövetségi rendőrséget riadókészültségbe helyezték. Ennek részeként valamennyi mozgósítható rendőrt Bajorországba küldik a határ lezárásának biztosítására. A Bild szerint 21 készenléti rendőrszázadot vezényelnek azonnali hatállyal Bajorországba. Feladatuk a határ biztosításának segítése. Ugyancsak a Bild információi szerint a szövetségi rendőrség a határ közeli térségekben különleges mobil, ellenőrző és megfigyelő egységek közreműködésével folytatja majd az embercsempészek utáni kutatást. Ez a német–cseh, illetve a német–lengyel határrégiókra terjed ki, célja pedig az, hogy ily módon akadályozzák meg az osztrák–német határon bevezetett határellenőrzés megkerülését.

Szombat éjjel müncheni illetékesek – a városba irányuló menekülthullám egy héttel ezelőtti kezdete óta először – azt közölték: nem biztos, hogy minden érkező azonnali elhelyezését meg tudják oldani. Önkéntesek beszámolói szerint néhányan a müncheni főpályaudvaron a földön, hálózsákban töltötték az éjszakát, mások a buszpályaudvaron éjszakáztak. Az olimpiai csarnokban a hadsereg közreműködésével megkezdték az előkészületeket szükségszálláshely kialakítására. Dieter Reiter, München főpolgármestere ismét segítségnyújtásra szólította fel a többi német tartományt. Bírálta, hogy noha a helyzet alakulását napok óta előre lehetett látni, Észak-Rajna–Vesztfália kivételével más tartomány eddig nem vett át migránsokat Bajorországtól.

Németországban közben folyamatosak az összecsapások az ott élő török és kurd fiatalok között az otthonukban történő harcok felett érzett haragjuk miatt. A hét végén egy török fiatalember elvágta egy kurd fiú torkát Hannover városában, a kórház szerint a műtét után stabil az állapota. A német rendőrség harminc kurdot tartóztatott le, mert a terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) kötődtek. A svájci fővárosban a feltételezések szerint a török szélsőjobboldali Szürke Farkasok egyik tagja autójával szándékosan belehajtott kurd tüntetők tömegébe, öten súlyosan megsérültek a gázolás következtében. Szombaton Kölnben, Mannheimben, Bielefeldben és Baselben is tüntetések voltak, ahol a rendőröknek kellett közbeavatkozniuk, nehogy a kurdok és a törökök összeverekedjenek.

Mintegy 30 ezren tüntettek szombaton Koppenhágában a menekültek befogadása mellett a dán rendőrség becslése szerint, miközben a dán kormány a bevándorlási jogszabályok szigorítására készül. Hasonló demonstrációkat tartottak más dán városokban is, köztük a német határon fekvő Padborgban, amelyen át sok menekült érkezik Dániába. A dán határvárosban mintegy négyszázan tüntettek a menekültek mellett, miközben mintegy 150 ellentüntető a dán–német határ lezárását követelte. Dánia az elmúlt héten egy időre felfüggesztette a vasúti forgalmat Németországból, megakadályozandó a menekülteket abban, hogy dán területen keresztül Svédországba utazzanak. Később azonban a dán rendőrség közölte, szabad utat enged azoknak a migránsoknak, akik nem akarnak Dániában maradni, hogy Svédországba utazzanak, ahol bőkezűbb szociális ellátásban részesülhetnek. Svédország két év óta automatikusan menedékjogot ad a szíriai menedékkérőknek. Dánia nem fogadja el az Európai Bizottság javaslatát a menekültek kötelező kvóták szerinti elosztására az Európai Unió országaiban. Több tízezren tüntettek Londonban is szombaton a menekültekkel való szolidaritást sürgetve és a brit kormány menekültpolitikája ellen tiltakozva. A belvároson keresztül a parlamentig haladó tiltakozó menetet emberi jogi aktivisták szervezték. A menet élén menekültek vonultak.