A szombat kora délután kezdődő, éjszakába nyúló program apropóján több színház is úgy döntött, beengedi a nézőket a kulisszák mögé.
Hol van Yorick koponyája, ha nem a sírásók játszanak vele? Mi történik Est­ragon elnyűtt, szorító cipőjével, amikor nincs reflektorfényben? Ki vigyáz Woyzeck késére, Gertrudis tőrére, Kurázsi mama cókmókjaira? Szombaton, a Színházak éjszakáján ezekről is tájékozódhatnak mindazok, akik színházlátogatásra adják a fejüket, ugyanis a kora délután kezdődő, éjszakába nyúló program apropóján több színház is úgy döntött, beengedi a nézőket a kulisszák mögé. És ez nem csupán egy sietős séta raktárhelyiségekben, lépcsőfordulókban tolakodás vagy rácsodálkozás a zsinórpadlás kötélrendszerére, hanem olykor alaposan előkészített ismeretterjesztő előadás is. Az Örkény színházbeli kulisszajárást például majdnem egyéves kutatás előzte meg, hogy a három turnusban induló, a színházi háttérmunkálatokba is beavató séta egyben egy komoly épület- és helytörténeti túra is legyen, amelyből az is kiderüljön, hogy mi köze az épületnek Mátyás király halastavához.

A Színházak éjszakáján huszonhat teátrum hatvannégy helyszínen kínál látnivalót és egyben remek alkalmat arra, hogy a közönség szóba elegyedhessen azokkal a színészekkel, írókkal, alkotókkal, akiknek a munkáit az évad során figyelemmel kíséri. Több intézmény családbarát programot kínál, gyerekeknek is szóló felolvasásokkal, beszélgetésekkel, előadásokkal. A legtöbbet talán a Jurányi Inkubátorház és a Kolibri Színház gondolt a gyerekekre, ugyanis a nekik címzett színházi produkciók mellett előbbi interaktív történetmeséléssel és óriásbuborék-show-val is készül a legfiatalabbak szórakoztatására, a Kolibriben pedig kézművestevékenység, sminkkészítés, retró diavetítés és Vitéz László-automata várja a gyerekeket és a nosztalgiázó felnőtteket. A későn fekvő lurkóknak megéri megvárni Selma Lagerlöf–Göran Tunström A trollgyerek című előadását is, amelyben egy troll banya elcseréli a saját gyerekét az erdőn átutazó fiatal pár szép gyerekére. Az anya észreveszi, hogy a kisbabája megváltozott, de sajátjaként szereti, és megpróbálja megvédeni azoktól, akik nem tudják elfogadni a rút jövevényt.

Csak néhány ajánlatot kiemelve is szembetűnő, hogy műfajilag igen változatos lesz a színházi kavalkád: a Karinthy Színházban szinkrontörténetek és szinkrongyakorlatok is lesznek terítéken, a Katona József Színházban két, Csehov Sirályához kötődő workshop is várja a felnőtteket, a Madách Színházban gramofonslágereket, a Tháliában felidézett Arizona Mulatóban ismert kuplékat adnak elő. A MU Színházban Van kérdés címmel vitaszínház készül a magyar oktatás helyzetéről, a Szkénében plakátkiállítás, felolvasószínház, slim fit tárlatvezetés, továbbá Müller Péter Sziámi and Friends valamint Pintér Béla és Társulata közös koncertje szórakoztatja a nagyérdeműt. A Játékszínben azt is megtudhatják, hogyan kell súgni, majd Gombóc Artúr és barátai címmel Csukás István és a Játékszín művészei mesélnek. A Dumaszínház nagy nevetéseket ígérő ajánlata mellett igen szórakoztatónak ígérkezik az Ódry Színpad különleges programja, a Színház- és Filmművészeti Egyetem fennállásának 150. évfordulójára meghirdetett 15 órás improvizációs maraton is, amelyhez bármikor csatlakozhatnak. A Nemzeti Színház Törőcsik 80 címmel a művésznőhöz kötődő személyes ereklyéket gyűjt, akinek van ilyen és szívesen kölcsönadná a születésnapi kiállításhoz, a Színházak éjszakáján megteheti.

Az irodalom és színház szimbiózisát is megfigyelhetik a Rózsavölgyi Szalon Arts & Café programjainak látogatói, a Radnóti Színházban pedig a verseké a főszerep, a közönség dönthet arról, hogy ki szavaljon és milyen stílusban. A hét végi programkavalkádra hangolódás gyanánt érdemes ellátogatni a Szinhazakejszakaja.hu weboldalra, ahol nemcsak a részletes programot böngészhetik át, a helyfoglalásokat és a belépést biztosító karszalagok megvásárlását oldhatják meg, hanem megnézhetik azokat a különleges videókat is, amellyel a szervezők kedveskednek a nézőknek. Az egyikben azt láthatják, mi a különbség a próba és az előadás között, ugyanis gombnyomással váltogathatja a Nemzeti Színház Fodrásznő című produkciójának és az előadás próbájának a képsorait. Hasonló interaktív kísérlet kötődik az operettszínház Rómeó és Júlia című musicaljéhez is: gombnyomással a Lehetsz király című részlet szereposztásait váltogathatják.