Az elemzők várakozásánál is kedvezőbben alakult júliusban Magyarország külkereskedelme. A statisztikai hivatal adatai szerint a kivitel euróban számolt értéke 5,4, míg az importé 2,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A kereskedelmi mérlegtöbblet 674 millió euró volt, 236 millió­val több a tavalyinál. Így az első hét hónapban az export 7,6, míg az import 5,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A többlet elérte a 4,880 milliárd eurót, ami 1,217 milliárddal nagyobb a múlt év azonos időszakában mértnél.
Az adatok nem csupán az olajárak zuhanása miatti cserearány-javulást, hanem a kivitel felfutását is mutatják – áll a Takarékbank elemzésében, amely szerint az export felfutása részben az európai konjunktúra élénkülésének, nagyrészt azonban az újabb autóipari és más iparágak kapacitásnövelései­nek köszönhető. A külkereskedelmi kilátások továbbra is kedvezők, mivel a tavalyinál gyengébb euró, a jóval alacsonyabb olajárak és az Európai Központi Bank mennyiségi lazítása pozitív hatással lehetnek az európai gazdaságra. Élénkülhet az európai kereslet, ami ellensúlyozhatja a feltörekvő gazdaságok, és különösen a kínai gazdaság lassulását. A tavalyi 6,27 milliárd után idén 8,3 milliárd euró közelébe ugorhat a külkereskedelmi többlet, mivel a háztartási fogyasztás növekedésének importnövelő hatását ellensúlyozhatja az olaj- és energiaárak meredek zuhanása. Az alacsonyabb olaj- és energiaárak ugyanis akár 2,5 milliárd euróval csökkenthetik az energiaimport értékét. A Takarékbank szerint a látványosan tovább javuló külkereskedelmi és folyó fizetési mérleg hatására erősödik majd a forint.

A távirati irodának nyilatkozó Ürmössy Gergely szerint idén várhatóan nemcsak a külkereskedelmi többlet nő, hanem az ipari termelés is viszonylag erős maradhat az év hátralévő részében. Az Erste Bank elemzője úgy látja, a növekedésben továbbra is jelentős szerepe lesz a külkereskedelemnek, bár a kínai fejlődés és az eurózóna lelassulása Magyarország növekedési kilátásait is ronthatja. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a kivitel bővülése a magyar gazdaság versenyképességét mutatja. A tárca esélyt lát arra, hogy a külkereskedelmi többlet az idén rekordot ér el.