A Belügyminisztérium a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetésére tett javaslatot a kormánynak, amely a jövő keddi ülésén dönt az előterjesztésről – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: szeptember 15. után létrejönnek a magyar határon azok a pontok, ahol a Magyarországra érkező bevándorlók benyújthatják menedékkérelmüket. Aki nem ad le kérelmet, az be sem léphet az országba.
Lázár János elmondta: eddig idén 176 ezer illegális bevándorló lépte át a magyar határt. A Röszke 1 befogadóállomáson 780, Röszke 2-nél 996 ember várakozik, őket regisztráció után Vámossza­badiba szállítják. Tegnap 3321 határátlépőt állított elő a magyar rendőrség. A segítség csak azoknak jár, akik együttműködnek a magyar állammal – szögezte le a miniszter, hozzátéve, aki ezt megtagadja, az kimarad a segítségnyújtásból.

Lázár János közölte: együttműködési lehetőséget kínál a kormány a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek és a Magyar Vöröskeresztnek, hogy a határon várakozó bevándorlók megfelelő minőségű ellátást kapjanak. A miniszter úgy folytatta: szeptember 15. után új helyzet lesz, e naptól fogva az a migráns, aki a hivatalos átlépési ponthoz érkezik, benyújtja a menedékkérelmét és megvárja az elbírálás időpontját – ami legfeljebb 14 napot vehet igénybe – az számíthat a magyar segítségre. A jogerős elbírálásig a kérelmezők minden olyan ellátást megkapnak, ami a genfi kötelezettségeink szerint jár nekik – mondta Lázár. A miniszter később úgy fogalmazott: a Szerbia felé nyitott tranzitzónáknak nincs értelme, a kormány nem ilyen megoldásban gondolkodik, inkább a magyar határ vonalában felállított, úgynevezett ügyintézési pontokban, ahol a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai átveszik az odaérkezőktől a menekültügyi kérelmet. Aki beadja a kérelmét, az jogosulttá válik arra, hogy vagy helyben, vagy Bicskén, Debrecenben, illetve Vámosszabadiban ellássa a magyar állam.

Ezeken a pontokon egyfajta rendőrség által őrzött, zárt hivatal fog működni. Fogda nincs, aki beadta a kérelmét, azt az elbírálásig menekültként kezelik – fűzte hozzá a miniszter. Kiemelte: aki nem adja be a kérelmét, az be sem léphet majd Magyarországra, hanem a szerb oldalon marad. Hozzátette: Pintér Sándor belügyminiszter folyamatosan egyeztet szerb kollégájával, mi legyen a szerb oldalon tartózkodó, EU-ba készülő migránsokkal. Eközben az Európai Bizottság úgynevezett hotspotokban gyűjtené össze a menekülteket, de Magyarország nem kér effajta százezres menekülttáborokból – jelentette ki Lázár János. Szerinte a Magyarország elleni nemzetközi sajtókampány is részben azért van, mert Magyarország nem fogadja el sem a hazánkba telepítendő hotspot ötletét, sem a kvótarendszert. A miniszter kiemelte: az sem mindeninek tetszik az EU-ban, hogy Magyarország biztonságos országnak tekinti a migránsútvonalon fekvő Szerbiát és Görögországot. Lázár János hangsúlyozta: az EU-társszervektől azt a jelzés kapták, hogy a migránsok között terroristák érkezhetnek, és egyre erősödnek az embercsempész-hálózatok. A miniszter hozzáfűzte: a magyar rendőrség idén 972 esetben csapott le embercsempészekre.

Már érezhető a gyors telepítésű határzár terelő hatása, hiszen a beérkezők nem a településeken, hanem csak egyes pontokon, például a vasútvonalak mentén jelennek meg – mondta a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának szóvivője a TV2 Mokka című műsorában. Tuzson Bence hangsúlyozta: nem az érkezők uniós tagállamok közötti elosztása, hanem a határ megvédése a legfőbb feladat, amelynek része, hogy ne engedjük be azt, aki nem menekült. Simicskó István nemrég kinevezett honvédelmi miniszter a Kossuth rádió 180 perc című műsorában ezzel kapcsolatban arról beszélt: Magyarország példát szeretne mutatni Európának, hogy teljesíti a schengeni szabályokat, és nemcsak a magyar emberek biztonságát védi, hanem az európaiakét is. A tárcavezető a legfontosabb feladatának a műszaki határzár építésének felgyorsítását nevezte meg, hiszen az a kijelölt határátkelők felé tereli a bevándorlókat.

– Európának ki kell jelentenie, hogy nem tudunk mindenkit befogadni – mondta Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke az M1 aktuális csatornán. Mint fogalmazott, szerinte az nem fog menni, hogy Közép-Ázsiából és Észak-Afrikából akár csak a lakosság 10-21 százaléka ide költözik, mert ez csaknem 200 millió ember.

Az LMP felszólította Orbán Viktort, hogy haladéktalanul kezdeményezzen egyeztetést az öt parlamenti frakcióval a menekültügyben az Európai Unióban képviselendő magyar álláspontról.