Tegnap reggel ismét megindult a vasúti forgalom Dánia és Németország között, miután szerdán a dán hatóságok határozatlan időre felfüggesztették a két ország közötti közlekedést a déli szomszédjuk felől érkező migránsáradat miatt. A dán rendőrség ugyancsak kénytelen volt lezárni az E45-ös autópálya egy részét, hiszen a vonatokról leszállított bevándorlók gyalog indultak meg északra.
A kontinens legtöbb országához hasonlóan Dánia is küzd a területére érkező migránsokkal, akiknek egyértelmű céljuk, hogy eljussanak a kedvező bevándorláspolitikát folytató Svédországba. Csak múlt vasárnap óta több mint háromezer bevándorló érkezett Dániába, Lars Lokke-Rasmussen miniszterelnök szerint ez a mérték tarthatatlan: „Egészen egyértelmű, hogy nem menekültproblémával nézünk szembe, itt tömeges népvándorlásról van szó.”

A Lokke-Rasmussen vezette kormány júliusi hatalomra kerülése óta próbálkozik az országba irányuló embertömeg visszatartásával. Nemrég a libanoni lapokban jelentettek meg a szigorú dán bevándorláspolitikáról tájékoztató anyagokat, hogy elrettentsék a migránsokat az útnak indulástól. A szerdai kényszerlépésre azután került sor, hogy a migránsok egy dán határvárosban nem voltak hajlandók elhagyni a vasúti szerelvényeket és regisztráltatni magukat, hanem hajthatatlan módon Svédországba akartak eljutni. „Tudjuk, hogy nem akarnak az országban maradni, most leginkább párbeszédet szeretnénk kezdeményezni velük” – nyilatkozta Carsten Andersen rendőrségi szóvivő. Inger Stojberg dán integrációs és lakáspolitikáért felelős miniszter korábban felvetette, a két ország köthetne olyan bilaterális egyezményt, amely lehetővé teszi az utóbbi napokban Dániába érkezett menedékkérők Svédországba utazását. Az ajánlat a svédek ellenállásába ütközött.

Morgan Johansson igazságügyi és bevándorlási miniszter szerint ez nem fér bele a dublini egyezmény kereteibe, így a megállapodás a két ország között nem születhet meg. Közben a svéd civil szféra kezdeményezésbe kezdett, hogy a menekülteknek ne kelljen életüket kockáztatva Európába jutniuk, így charterjáratokat küldenének a háborús övezetekben rekedtekért. „Ha a Holdra is reptetünk embereket, miért ne hozhatnánk Európába légi úton menekülteket?” – véli Susanne Najafi, a Refugee Air projekt társalapítója. Bár a megoldás várat magára, tegnap reggel korlátozott módon, de újraindult a vasúti közlekedés Németország és Dánia között. A németországi Flensburgból indult első vonaton nagyjából ötven menedékkérő érkezett Dániába, akiket több tucat rendőr fogadott az állomáson.