Az ember szereti történetekkel körülvenni magát. Ez, azon túl, hogy szórakoztató, azért is kényelmes, mert bárminek és bárkinek lehet egy jó története. Vannak identitást erősítő, komoly elbeszélések, mókás anekdoták, családi legendáriumi gyöngyszemek, és kitalálhatunk sztorikat idegenekről is, például a metrón Koránt olvasó szőke lányról. De hajlamosak vagyunk történetet keresni falfirkák, festmények, fényképek mögött is.
Önkifejezésre buzdít a már tizenöt éves hagyománnyal rendelkező, az Egyesült Királyságból indult kezdeményezés, A nagy rajzolás, amelyhez öt éve Magyarország számos intézménye is csatlakozik. A rendezvény idei mottója: Minden kép mögött egy történet rejtőzik. Ehhez kötődik a budapesti Vasarely Múzeum pályázata is, amely a képi megfogalmazás mellett a mesélő szenvedélyt próbálja mozgósítani idén, ezért közös történetmesélésre invitálja az érdeklődő felnőtteket és gyerekeket.

Keressék meg a Szépművészeti Múzeum óbudai Vasarely Múzeumában található, hatalmas, kollázsként apró négyzetekből és rombuszokból összeálló Quivar című, szemkápráztató Vasarely-művet, és ha kitaláltak egy hozzá kapcsolódó fergeteges történetet, foglalják össze 400 szóban, majd jöhet a papír és a ceruza, neki lehet veselkedni az illusztrálásnak. Október 9-ig küldjék el pályázatukat a múzeumnak, és lehetőséget kaphatnak, hogy műveiket a nagyközönség is megismerje, ugyanis A nagy rajzolás napján, november 14-én kiállítás nyílik a díjazott pályamunkákból. Victor Vasarely, az optikai festészet legjelentősebb képviselője 1906-ban Pécsett született Vásárhelyi Győző néven. Egyik nagy vágya volt, hogy mindenki elmesélhesse a saját történeteit képek segítségével, ezért megalkotott egy vizuális ábécét – ezt is megismerhetik azok, akik részt vesznek A nagy rajzolás Vasarely ihlette programjain, ígérik a szervezők.

A pályázat részleteiről bővebben a www.vasarely.hu oldalon, az intézmény honlapján olvashat. A program a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében valósul meg.