Először kaptak éles riasztást azok a magyar Gripenek, amelyek a balti országok légterének védelmében vesznek részt – adta hírül szombaton közleményben a Honvédelmi Minisztérium (HM). A magyar vadászgépek még pénteken kaptak jelzést, hogy egy azonosítatlan repülőgép lépett a légtérbe. A gépek azonosították a riasztást okozó orosz An–26-os katonai szállító repülőgépet a Balti-tenger felett, és sikeresen elfogták. – A felszállást és az elfogást a NATO németországi egyesített légi vezetési központjából rendelték el – tették hozzá.
A Gripenek első bevetése már szeptember 3-án megtörtént, akkor készültségi ellenőrző repülést hajtottak végre a vadászgépeink a balti légtérben Litvánia felett. A két Gripen a mintegy 150 méter magasan, nagyjából 500 kilométer/órás sebességgel elvégzett feladatát követően egy úgynevezett áthúzást is végrehajtott Vilnius felett.

Emlékezetes, a NATO balti légtérrendészeti missziójában szeptembertől négy hónapon keresztül Magyarország látja el Észtország, Lettország és Litvánia légtérvédelmét vezető nemzetként, Németországgal közösen NATO parancsnokság alatt. A misszióban a Magyar Honvédség négy JAS–39 Gripen vadászgépe és a német légierő négy Eurofighter vadászgépe vesz részt. A több mint 80 fős magyar kontingens nagy részét a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis állománya adja. Magyarország a 16. NATO-tagállam, amely ilyen missziót teljesít. Az állomány az év végéig Alfa (éles), illetve Tango kódnévvel jelölt gyakorló riasztásokat is kaphat.

A Gripenek a balti légtérrendészeti feladatok ellátása alatt a magyar, illetve a szlovén légtér védelmét is folyamatosan biztosítják. Magyarország a mostani feladat végrehajtását követően, a NATO terveknek megfelelően 2019-ben májustól augusztusig látja majd el újra a három balti ország légterének védelmét.