Egyre jobban a valósághoz kénytelenek igazítani a németek a migránsok tömegeit hitegető korábbi álláspontjukat. Merkel kancellár a hétvégén arról beszélt, országa nem kínálja a maradás perspektíváját azoknak, akik pusztán gazdasági alapon érkeznek. A magyar miniszterelnököt érő kritikákkal eközben német és osztrák kormánypárti politikusok is szembeszállnak már.
Egyre világosabban ismeri fel Németország a legutóbbi nyilatkozatok tanúsága szerint: szelet vetett és vihart aratott azáltal, hogy nemrég még biankó csekket töltött ki a Magyarországról érkező illegális bevándorlóknak. Csak azok maradhatnak Németországban Angela Merkel szombati, egy berlini CDU-tanácskozáson elhangzott szavai szerint, akik valóban védelemre szorulnak.

– Akik csak gazdasági alapon jönnek, azoknak nem tudjuk felkínálni a maradás perspektíváját – mondta a kancellár. Ezzel minden korábbinál egyértelműbbé tette, mégsem az összes migránsnak állítottak ki meghívólevelet, noha a németek a szíriaiakat jellemzően befogadják. A probléma az, hogy nem lehet a magukat regisztrálni nem hajlandó, a személyazonosságukat bemondásos alapon igazolni akaró migránsokról megállapítani, kik és honnan jöttek. Orbán Viktor a német Bildnek eközben azt mondta: „a jobb élethez nem fűződik alapvető jog, csak a biztonsághoz és az emberi méltósághoz”.

A berlini menekültügyi álláspontot – amelyet most igyekeznek a valósághoz igazítani – élesen bírálták vezető német politikusok, köztük Merkelék testvérpártja, a bajor CSU sorai­ból is. Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke a Der Spiegelnek azt mondta, a menedékkérők beengedése „hiba volt, amely még sokáig foglalkoztat majd bennünket”. – Hamarosan olyan szükséghelyzetbe kerülünk, amelyet már nem lehet uralni – hangoztatta, egyben meghívva Orbánt a CSU a jövő héten esedékes frakcióülésére. Más vezető CSU-politikusok kitértek arra, elképzelhető, hogy a berlini politika következményeként az Iszlám Államhoz tartozó terroristák is megbújnak a menedékérők között. Alexander Dobrindt szövetségi közlekedési miniszter (szintén CSU) pedig kijelentette tegnap, Németország teherbírásának határához érkezett.

Eközben Werner Faymann osztrák kancellár a Der Spiegelnek kijelentette: „Orbán felelőtlenül cselekszik, amikor mindenkit gazdasági menekültnek nyilvánít”, és „tudatosan az elrettentés politikáját alkalmazza”. „Kontinensünk legsötétebb korszakának emlékét idézi”, amikor menekülteket vonatra helyeznek abban a hitben, hogy „teljesen máshova” fognak majd utazni – tette hozzá Faymann. „A holokauszttal való összevetést súlyos felelőtlenségnek, és a holokauszt egyfajta relativizálásának tartjuk” – olvasható az állásfoglalásban, amelyet hazai zsidó szervezetek adtak ki. Hétfőre bekérették a Külügyminisztériumba a budapesti osztrák nagykövetet. – Attól tartok, hogy bizonyos tanácsadók hamis irányba terelték a kancellárt, amely nem méltó egy államférfihoz – bírálta Faymannt Erwin Pröll, Alsó-Ausztria tartomány néppárti első embere.