Az Országgyűlés nemzetbiztonsági, valamint honvédelmi és rendészeti bizottságának ellenzéki képviselői a kormány felelősségét, míg a kormánypárti képviselők az ellenzéki együttműködés hiányát, valamint az Európai Unió tétlenségét okolták a tömegessé vált illegális bevándorlás kiváltotta helyzet miatt kedden.
A két testület együttes ülésén a Fidesz részéről Lezsák Sándor, Kósa Lajos és Németh Szilárd dicsérték a magyar hatóságok helytállását. Kósa Lajos, a honvédelmi bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy több uniós politikus mostanáig nehezítette a helyzetet. Reményét fejezte ki, hogy a következő időszakban várható tárgyalások során sikerül együttműködést elérni. 

Lezsák Sándor azt mondta: a magyarországi helyzet hatékony kezelésén is látszódik, hogy 2006-hoz képest megerősítették a rendőrséget. 

Vadai Ágnes, DK-s politikus erre úgy reagált: azt hallhatták, megint a baloldal, pontosabban "Gyurcsány a hibás". 

A honvédelmi bizottság független képviselője felvetette továbbá, hogy a kormány év elején még a Koszóvóból érkező "gazdasági bevándorlókra" figyelmeztetett, majd kérték az Iszlám Állam elleni magyar katonai fellépéshez való hozzájárulást. Utóbbit többek között azért is, hogy ne induljanak el tömegek Szíriából. 

Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke egyebek mellett felvetette, hogy bár a kormány már februárban figyelmeztetett a bevándorlási helyzet súlyosbodására, mégsem cselekedett, csak nyáron kezdték el átszervezni a rendőrséget, és megerősíteni a határvédelmet.

Harangozó Tamás, a honvédelmi bizottság szocialista alelnöke azt mondta: a kormány megjelent képviselőitől "bocsánatkérést" várt volna, hogy "elbohóckodták" az elmúlt hat hónapot. Kiemelte továbbá, hogy az MSZP több javaslatot is benyújtott a témában, azok napirendre vételét "pártpolitikai" okokból nem szavazták meg.

A mintegy négyórás bizottsági ülés vége felé Kósa Lajos kiemelte, hogy "a nyugalom megzavarására alkalmas mondatok is elhangozhatnak". A résztvevők az ülés során többször összeszólalkoztak.

Az egyik ilyen nagy felzúdulást az váltotta ki, amikor a PM-es Szabó Tímea, aki egyik bizottságnak sem tagja, de engedéllyel szót kapott, kifogásolta Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) főigazgatójának szavait, miszerint az érkezők többsége "szírnek vallja magát". Szabó Tímea szerint ugyanis a BÁH alkalmazásában olyan szaktolmácsok vannak, akik öt perc alatt ki tudják deríteni, hogy valóban szír állampolgár-e valaki, vagy sem. Ezen a felvetésen többen nevettek, a kormány képviselői, valamint kormánypárti bizottsági tagok is hangsúlyozták: valaki állampolgárságának a megállapítása, pusztán a szavai alapján nem annyira egyszerű dolog, mint azt Szabó Tímea képzeli.

Szabó Tímea kiemelte továbbá, hogy Magyarországon 25 éve nem volt rendkívüli állapot. Véleménye szerint ilyen helyzetet csak akkor szabad elrendelni, ha a migránsok tömegesen felfegyverkezve jelennek meg, illetve súlyosan erőszakos bűncselekményt követnek el. 

Ilyen helyzet azonban jelenleg nem áll fenn - tette hozzá.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági, valamint honvédelmi és rendészeti bizottságának együttes 9 órakor kezdődött nyílt ülésén a déli határszakasz védelmével kapcsolatos intézkedésekről adtak tájékoztatást miniszterek, államtitkárok, állami szervek vezetői. Majd többkörös kérdések és válaszok után nagyjából délután egy óra körül ért véget a megbeszélés.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: a témát csütörtökön 13 órakor folytatják az Országgyűlésben.

Forrás: MTI