Gyakran kicserepesedik, kiszárad az ajkunk? Amellett, hogy sok vizet iszunk és beszerzünk lakásunkba egy párásítót, van még néhány trükk, amit bevethetünk azért, hogy ajkaink szépek, puhák maradjanak.
A hideg időjárás, a túl sok napsütés, a száraz levegő vagy éppenséggel a szél mind-mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy ajkaink kiszáradjanak, kirepedezzenek. Hogyan előzzük meg, mivel kezeljük?

Ne nyalogassuk az ajkainkat

Az egyik legrosszabb dolog, amit tehetünk a száraz ajkakkal az, ha gyakran nyalogatjuk. Amikor ugyanis a nyál elpárolog, azzal együtt az ajkainkon lévő természetes olajok is eltávoznak. Nyalogatás vagy harapdálás helyett tehát próbáljuk a nedvességet természetes és hipoallergén hidratálókkal pótolni: ilyen a mandulaolaj, a kakaóvaj vagy a méhviasz. Ha ajkaink beduzzadnak, akkor próbálkozzunk olyan balzsammal, amelyben kurkuma található: ennek ugyanis természetes gyulladásgátló hatása van.

Használjunk olívaolajat

Az is működhet, ha naponta kétszer vagy háromszor gyulladáscsökkentő, antioxidáns és hidratáló olívaolajjal kenegetjük be, ez ugyanis puhítja, nyugtatja és újranedvesíti ajkainkat: ezen hatásokat pedig azonnal érezni fogjuk. Azonban ne bízzuk el magunkat, ugyanis pár napra szükségünk lesz ahhoz, hogy ajkaink ettől megerősödve maguktól kezdjenek el gyógyulni. 

A teafilter is segíthet

Tartsunk egy nedves feketetea-filtert az ajkainkhoz 30 másodpercig. A teában található, antioxidáns hatású polifenolok ugyanis segítenek megjavítani a sérült bőrsejteket és egyúttal a sejtek megújulási folyamatát is meggyorsítják. Alkalmazzuk ezt a módszert heti háromszor-ötször, vagy akár igény szerint többször is. 

Távolítsuk el az elhalt bőrsejteket

Sokat segíthet az is, ha eltávolítjuk az ajkainkra feleslegesen tapadó, eltávolítandó elhalt bőrsejteket. A legegyszerűbb módja ennek az, ha fogmosás után a letisztogatott fogkefével megdörzsöljük ajkainkat. Ezt követően pedig használjunk egy hidratáló arckrémet vagy ajakbalzsamot!