A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál februárban elindított formatervezési mintaoltalom-kérelem eredményeként a békéscsabai fiatalember, Kónya Szabolcs Levente megkapta a mintaoltalmat sakk-kocka elnevezésű tervére. A középiskolai éveit most kezdő diákkal a csorvási Edison klubban találkoztunk.
Az Edison klubba járnak békéscsabai fiatalok is. Kónya Szabolcs Leventének egyik tanára ajánlotta, hogy csatlakozzon a kreatív csapathoz, hiszen Szabolcs mindenben keresi az érdekes megoldásokat. Ezt erősítette meg személyes találkozásunkkor édesapja is. A fiára méltán büszke apa elárulta, az általános iskolából most elballagott és gimnáziumi éveit szeptemberben Békéscsabán elkezdő gyermekéről, hogy a srác négyéves kora óta modellezik, autómodell-versenyeken ér el sikereket.

— Minden érdekli, nyitott a világra, szeret bütykölni. Az iskolában, amikor leesett a fali óra, kidobták. A fiam hazahozta, megjavítva másnap vissza is vitte. Mindenki rácsodálkozott. A minap kiment a műhelybe, leemelt egy kerékpárvázat, délutánra összerakott egy kerékpárt magának — példálózott fia hozzáértő hozzáállásával az apuka, aki maga is igazi ezermester.

Azt már mi kérdeztük Szabolcstól: mi leszel, ha nagy leszel? — Robotikával, mechatronikával szeretnék foglalkozni — fogalmazott határozottan. A csabai fiatalnak nem véletlen a pályaválasztása sem. Emelt szinten matematika-fizika-kémia szakon folytatja elsős gimnazistaként a tanulmányait szeptembertől. S hogy mi volt találkozásunk apropója?

— Amióta klubunkba jár, kreativitása szárnyal. Többször volt a hónap feltalálója is — ezt már a klub vezetőjétől, Murvai Józseftől tudtuk meg. Szabolcs az Edison klubban éppen sakkozni tanult, de ő a lépések és a bábuk közötti logika helyett dobókockában kezdett gondolkodni.

— Miért ne lehetne eldönteni azzal, mármint a dobókockával, hogy melyik figurával lépjünk. Ezen morfondírozva kitaláltam a megoldást — mutatta a prototípust a fiatal. Lehet, hogy a vérbeli sakkozók kicsit „kiakadnak” ezen a megoldáson, de az is lehet, valaki felkapja a fejét és ráérez a szellemi sport eszköztárának a frissítési, megújítási lehetősége hallatán, láttán. Alternatív sakkozási műfaj lehet a sakkfigurákat ábrázoló kocka megjelenése a leendő sakk-készletekben. A hat figurát belegravírozták egy méretes fakockába – erre kapta meg Szabolcs a formatervezési mintaoltalmat.

Ez az ötlet kizárólag az övé, az ő tulajdona. Jöhetnek a játékgyártók, akik – ha felismerik, hogy a játék megújítható azáltal, hogy a sakk új elemmel gazdagítható – bizonyára hamarosan megkeresik Szabolcsot.

Ötletelnek egyénileg, csoportmunkában

Ha Szabolcs „kőgazdaggá” válik a találmányának köszönhetően, ígéri, maga is támogatja majd az Edison klubot — ezen jót mosolyogtunk, de szurkolunk a fiatalnak, legyen igaza! Addig is szorgalmasan dolgoznak, ötletelnek a klubtagok. Nyáron például a mágneses lebegtetés foglalkoztatta őket. Murvai József elárulta, ősszel ismét pályáznak a Nemzeti Tehetség Program keretében csoportmunkával – valamilyen különleges meghajtású autóban gondolkodnak – és egyéni találmányokon is dolgoznak majd.

Alternatív sakkozási műfaj kialakulását jelentheti a sakkfigurákat ábrázoló kocka megjelenése a leendő sakk-készletekben. A hat figurát belegravírozták egy méretes fakockába – erre kapta meg Szabolcs (képünkön Murvai József társaságában) a formatervezési mintaoltalmat. Ez az ötlet kizárólag az ő tulajdona.

Forrás: beol.hu