Az ország számos pontjáról, valamint Romániából és Szlovákiából is elhozták készítőik alkotásaikat az immáron 21. békéscsabai nemzetközi makettkiállításra. Szombaton délután és vasárnap délelőtt sokan csodálták meg a műveket a Csabagyöngye Kulturális Központban. A Best of Show-nak, vagyis a legjobb makettnek a békéscsabai Kádi Zsolt Pannóniáját találták.
Harminchét kategóriában összesen 323 makettel neveztek a hétvégi rendezvényre. A házigazda KIT Makett Klub mellett a jászberényi székhelyű MOK-csapat, a gödöllői Pelikán Makett Klub és a Miskolci Makettezők Egyesülete töltött meg tagjai alkotásaival külön asztalokat. Romániából több mint harminc makettet hoztak, érkeztek kiállítók Bukarestből, Temesvárról, Kolozsvárról és Gyulafehérvárról is.

A hagyományoknak megfelelően a legtöbb a repülőmakett volt, de rengeteg harcjárművet, autót, hajók, motort, kamiont, figurát, sci-fi alkotásokat is felsorakoztattak. Litauszki György édesapja működő gőzgépmakettjét is elhozta, ezt vasárnap be is indították. A Gyomaendrődi Modellező Klub tagjai szintén vasárnap délelőtt az Élővíz-csatornán távirányítású hajómodelleket mutattak be.

– Serdülők, ifjúságiak, felnőttek egyaránt valódi makettcsodákat vonultattak fel – ecsetelte Fekete László, a szervező KIT Makett Klub vezetője.

— Nemcsak egyszerű összerakásról, -ragasztásról van szó, hanem festeni, lakkozni kell a makettet, illetve több kiegészítővel ellátjuk, hogy teljesen hasonlítson az eredetire — magyarázta a békéscsabai Nemes Sándor, aki több makettel is nevezett.

Az elmúlt szezon egyik legeredményesebb ifjúsági makettezője országosan is a békéscsabai Eged Bence volt. A 17 éves fiatalember tízéves kora óta makettezik, édesanyjától és édesapjától örökölte ezt a hobbit.

– Kezdetben egyszerűbb repülőmaketteket raktam össze, fél-, egy óra hossza alatt, ma már egy év kell egy élethű alkotás elkészítéséhez, persze, nem csinálom minden nap – magyarázta Bence.

Versenyeken is jól szerepel, de a díjaknál számára fontosabb az alkotás öröme, az, hogy a makett elkészültekor boldogan pillanthat művére: ezt ő készítette el.

A repülőkre specializálta magát, de itt „mindenevő”, nincsenek kedvenc típusai. És hogy mire tanít meg a makettezés? Bence szerint fejleszti a problémamegoldó képességet, türelemre, kitartásra nevel.

Fekete László hozzátette a Bence által elmondottakhoz, hogy a makettezés fejleszti a kézügyességet, agytornát jelent. Az alkotók kifogyhatatlanok az ötletekből, történelemkönyvekben vagy az interneten utána is olvasnak annak a járműnek, aminek a kicsinyített mását elkészítik.

A Guinness-rekorderre is emlékeztek

Ismét többször elhangzott a gyulai Szelezán András neve, aki már nem lehetett társai között. Emlékeztek az elhunyt makettesre, akihez Guinness-rekord is fűződik, 91 patkót szegelt fel egy tyúktojásra, minden patkót hat szeggel rögzített. A gyulai makettes készítette a repülő húsdarálót is, mellyel a Csabai Kolbászfesztiválon szerepel évről-évre KIT-esek csapata.

Forrás: beol.hu