Az elmúlt évad ismét bővelkedett emlékezetes pillanatokban: kortárs ősbemutatók, a Funtineli boszorkány óriási sikere, akadálymentes előadások a társadalmi felelősségvállalás jegyében, számtalan vendégjátékunk országszerte, az immáron kibővült és végérvényesen nemzetközivé váló II. Keresztény Színházi Fesztivál megrendezése mind-mind komoly mérföldkő az Újszínház három és fél éve íródó történetében. Hagyományainkhoz híven idén is számos magyar drámatörténeti különlegességet állítunk színpadra, de természetesen újszerű látásmóddal rendelkező kortárs íróink művei sem hiányozhatnak műsorunkról.
Köszönjük fenntartónknak: a Fővárosi Önkormányzatnak, a társulatnak, a szerzőknek és természetesen Önöknek, a mélyen tisztelt nagyérdeműnek, hogy haladhatunk tovább azon az úton, amelyet közös ügyünk, a magyar színházi és irodalmi csemegék képviselete jelent! Az új évadban is sok-sok örömöt és hitet szeretnénk adni Közönségünknek előadásainkkal.

Mint azt már Önök is tudják: klasszikus értékeket. Magyarul. 

Sok szeretettel várjuk Nézőinket az új évadban is!

Dörner György
igazgató, színművész

2015/2016. ÉVAD

BUBIK ISTVÁN STÚDIÓSZÍNPAD

Páskándi Géza: A királylány bajusza (2015. szeptember)
zenés mesejáték
Rendező: Háda János

Ágacska, a meseszép királylány nem akar férjhez menni. Sokkal szívesebben tölti az idejét könyvei társaságában. Elkeseredett szülei kérők hadát toborozzák az udvarba. A furfangos királylány, hogy megtalálja kérői között az igazit, ravasz tréfát eszel ki. Vajon mi lehet ez a tréfa?
Páskándi Géza humorral átszőtt zenés mesejátéka manapság különösen aktuális, hiszen hány és hány „szingli királylány” várja a mesebeli herceget… sokszor nagyon leleményesnek kell lenni, hogy az ember ráleljen…

Székely János: Dózsa (2015. szeptember)
monodráma
Játssza: Mihályi Győző
Rendező: Szőke István

„Így torzulunk el, s válunk nyomorékká, lelkünkben mind, kik urak nem vagyunk.” Ezek Dózsa szavai, aki egész éltében származásával küzdött. Személyében az egyszerű ember próbál felülemelkedni a hazugságon, színlelésen, hogy megfordíthassa a magyarság sorsát.
Mihályi Győző szuggesztív erővel, rendkívüli színészi játékkal formálja meg a parasztvezér alakját, akire nagyobb teher nehezedik, mint amit ember elbír. Székely János zenei pontossággal hangszereli a „Dózsa szimfóniát” a lázadástól a végső áldozatvállalásig.

Az előadás az NKA és az MMA támogatásával jött létre.

NAGYSZÍNPAD

Mikszáth Kálmán: A Noszty fiú esete Tóth Marival
(2015. november)
zenés színjáték
Rendező: Vass György

Egy 1901-ből származó újságszenzáció – egy hozományvadász dzsentri fiú hoppon maradása – az alapja Mikszáth híres regényének. A humorból kibomló szatíra mellett idilli társadalom- és zsánerrajz, számtalan magyar archetípus (pl.: különc alak, úri svihák), romantikus cselekményszövés, tiszteletet parancsoló életbölcsesség, szikrázó szerelmek: békebeli miliő elevenedik meg előttünk egy olyan korból, „mikor még a méz is édesebb volt”.
Az előadás az NKA támogatásával jött létre.

Hubay Miklós: Elnémulás (2015. november)
(Ivancsics Ilona és Színtársai előadása)
színmű közjátékkal
Rendező: Török Tamás
A dráma a közeli jövőben játszódik, ahol létében van fenyegetve egy kis nemzet. A népet elnyomók elfognak, elzárnak és halálra ítélnek egy asszonyt, aki utolsóként őrzi nemzete nyelvét. Az UNESCO prognózisa szerint e század végéig 4500 nyelv fog kihalni, a jelenlegi ötezer nyelvből csak ötszáz marad meg. Az előadás így a határon túli magyarság anyanyelvi tragédiáját, a nemzethalál vízióját is elénk tárja.

Tersánszky Józsi Jenő: Kakuk Marci (2016. január)
zenés bohóság
Rendező: Beke Sándor

„Kakuk Marci a szegények vidám álma”, állástalan kültelki amorózó, a csavargóélet született arisztokratája. Se pénze, se munkája se lakása, szabad szelleme egyik ágyból a másikba repíti. Pikáns, vidám, szélhámos kalandjait Tersánszky derűje, életszeretete ragyogja át. Kakuk Marci figurájának megformálása kivételes jutalomjáték-lehetőség az őt alakító színész számára, a hölgyek nagy örömére…



Fazekas István: A megvádolt (2016. február)
dráma

A Béres Csepp megalkotója ellen 1975-ben eljárás indult kuruzslás vádjával.
„…behívattak a Központi Bizottságba Aczél elvtárshoz, aki azt mondta nekem: – Annyi pénzt adok magának, amennyit akar, amennyit kimond a száján, csak hagyja el ezt az országot, és adja át a naplóit, kutatási eredményeit annak, akit én megnevezek. Erre azt válaszoltam: – Az én őseim itt éltek, itt haltak meg, itt gürcöltek, itt fizettek adót. Nekem nem átjáróház ez az ország. Én szeretem ezt a népet, és nem hagyom el.” (Béres József)
A világhíres kutató-feltaláló halálának tizedik és a gyógyszer-szabadalom benyújtásának 40. évfordulóján az Újszínház ezen előadással tiszteleg a Béres-életmű előtt.

Szabó Dezső: Feltámadás Makucskán (2016. április)
társadalmi szatíra
Rendező: Csiszár Imre

Egy kis magyar faluban, nevezzük Makucskának, húsvét gyönyörű idején feltámadnak a halottak. Bármily nagy örömet jelent ez, a holt lelkek egyúttal sok gondot okoznak az élőknek. Még a korabeli parlament is foglalkozik az esettel: szerintük teljesen megengedhetetlen, hogy bárki akkor támadjon fel, amikor kedve szottyan rá. Szabó Dezső műve a harmincas években született, de olyan kérdéseket tesz fel, amelyek ma is megválaszolásra várnak.

Kocsis István: A királynő aranyból van - Stuart Mária
(2015. május)
tragédia
Rendező: Nagy Viktor

Stuart Mária pont ellenkezője Erzsébetnek, aki számító, hideg és racionális. Mária vissza akarja vezetni népét a régi hagyományok útjára, a halálos ítélettel fenyegetőző angol bíróság előtt sem hajlandó Istenre emelt fegyverrel megölni saját lelkét. Vereségében is diadalmaskodik. Így válik a kereszténység egyik legnagyobb mártírjává. Az előadást a III. Keresztény Színházi Fesztivál bemutató előadásaként tűzzük műsorra

2016. év májusában ismét
KERESZTÉNY SZÍNHÁZI FESZTIVÁL
az Újszínházban!