Hónapok óta a korábbiaknál jóval kisebb árukészlettel üzemelnek a Tesco áruházak idehaza, így az egyébként is jellemző létszám- hiány mellett a várakozások szerint komoly fennakadást okozhat a kiszolgálásban az éjszakai árufeltöltés megszüntetése. A szakszervezet tiltakozik a dolgozók hátrányára hozott döntés ellen.
Egyértelműen a lánc papíron kimutatott veszteségeinek lefaragását, illetve bizonytalanná vált bevételének növelését célozza az a lépés, amely ellehetetlenítheti mintegy 350 család megélhetését, és további több mint háromezer dolgozónak okoz veszteséget az egyébként is átlag alatti jövedelmekből – mondta lapunknak a Tesco alkalmazottait képviselő Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke annak kapcsán, hogy a multinacionális cég a magyarországi üzleteiben végzett éjszakai munka januárig történő megszüntetéséről döntött.

Bubenkó Csaba úgy fogalmazott: tiltakoznak a dolgozók megkérdezése nélkül született döntés ellen, amelyről eddig nem látott hatástanulmányt a szakszervezet. – A lépés kizárólag a cég eredményeinek kozmetikázását célozhatja, ezért közgazdász és jogi szakértőinkkel szakmai vitát kezdeményezünk – jelezte az érdekképviselő. Hozzátette, ismét többen kerülhetnek utcára az eddig kizárólag éjszakánként foglalkoztatott dolgozók közül, akik nem tudják elfogadni a vállalat által felkínált egyéb munkakörülményeket. Emellett az úgynevezett változó munkarendben, azaz éjszakánként is foglalkoztatott munkavállalók esetén is nettó 3-4 ezer forint lesz a keresetveszteség úgy, hogy a megnövekedett vásárlótömeget így is nehezen tudják kiszolgálni.

Lapunknak tucatnyi Tesco-alkalmazott jelezte tapasztalatait, több áruházban például a hónapokkal ezelőtt kezdeményezett szervezeti átalakítások miatt  jellemzővé vált, hogy üres polcok, kifogyott árukészlet fogadja a vásárlókat elsősorban a friss fogyasztási cikkek osztályán, de gyakori a tartós élelmiszerek, keresettebb iparcikkek hiánya is a boltokban. Ennek az az oka, hogy a vállalat beszerzési politikájában is szembetűnő változás állt be. – Jóval kevesebb árut rendelt a Tesco az elmúlt hónapokban, annak ellenére, hogy az eladások folyamatosan nőnek – jelezte egy vidéki áruház vezetője. Mint mondta, gyakori, hogy a nappalra beosztott árufeltöltők akkor sem tudják megtölteni a polcokat, ha teljes létszámban vannak jelen az adott áruházban, mivel kevés az árucikk, ami egyre gyakrabban vált ki elégedetlenséget a vásárlókból.

A vezető tapasztalatai szerint az is rendszeresen előfordul, hogy az akciósan meghirdetett termékekből nincs elegendő mennyiség a kedvezményt meghirdető egységekben. Ezzel szemben, miközben a hagyományos áruházak színvonala lejtmenetbe került a láncnál, nagy hangsúlyt fektetnek a sokkal kevésbé munkaerő- és költségigényes online értékesítés fejlesztésére. Az áruházi érintettek vélekedése szerint a spórolás jegyében racionalizált árubeszerzés, illetve a bérköltségek lefaragása annak lehet az előszele, hogy a magyarországi leányvállalat életében a közeljövőben komolyabb piaci átalakulás, azaz további üzletbezárások, összevonások is előfordulhatnak. Mint megírtuk, Szlovákiában már az a hír járja, hogy a Tesco hamarosan megvételre kínálja fel a kelet-közép-európai leányvállalatait, amelyek hasonló sorsra juthatnak, mint a vállalat egyébként pénzügyileg sikeres dél-koreai érdekeltsége, amelynek eladását hétfőn jelentették be a londoni értéktőzsdén.