Jenson Button úgy véli, Lewis Hamilton minden idők egyik leggyorsabb versenyzője. A brit szerint Nico Rosbergnek ugyanakkor nem csak emiatt nincs igazán esélye idén volt csapattársa ellen.
Lewis Hamilton és Jenson Button (Fotó: Charniaux / XPB Images) Lewis Hamilton és Jenson Button (Fotó: Charniaux / XPB Images)
A mezőnyből Lewis Hamiltonon kívül csupán Romain Grosjean mondhatja el magáról, hogy az eddigi idei 12 időmérő edzésből mindössze egyszer maradt alul csapattársával szemben. A brit esetében ugyanakkor e házon belüli sikerek egyúttal a pole pozíciót is jelentették számára. Ami pedig a két Mercedes vasárnapi tempókülönbségeit, az azonos taktikákat és az előzés nehézségét figyelembe véve már önmagában is félsiker Hamilton szempontjából.

A kétszeres bajnok csapattársaként három szezont lehúzó Jenson Button úgy véli, Hamilton 2015-ben megtanulta megfelelően kihasználni nyers sebességét – márpedig ilyen szempontból az F1 történetében is csak kevesen versenyezhetnek vele. „Lewis rendkívül gyors egy körön, talán a valaha volt leggyorsabb” – nyilatkozta volt a Sky Sportsnak. „És idén ezt kíméletlenül a maga javára is használja. Rendre a pole pozícióba kerül, és mivel ilyen autója van, és ennyire jól kontrollálja a helyzetet, Nicónak sosem sikerül megelőznie. Lewis egy ideig csak bizonyos tempóval körözget, aztán két körrel a kiállása előtt nagyon megnyomja, amivel Nico képtelen lépést tartani. Nem tud így elévágni, nem tudja utólag megelőzni, semmit sem tud tenni ellene.”

Miközben korábban az emberek Hamiltont gyakran a nyers sebesség, Rosberget pedig az okos versenyzés fogalmával azonosították, Button úgy véli, a címvédő az elmúlt időszakban ilyen tekintetben is sokat változott – és főként ennek köszönhető, hogy ebben az évben kevésbé kiegyenlített a küzdelem kettejük között. „Lewis egyértelműen fejlődött abban, ahogyan a versenyről gondolkodik. Tavaly voltak megbízhatósági problémái, követett el hibákat is, ahogy mindannyian szoktunk, de még így is megnyerte a bajnokságot. Idén viszont már nem hibázik, ahogy a csapata sem – ő pedig egyszerűen meglépett” – utalt honfitársa fejlődésére Button.

Forrás: hirado.hu/Sky Sports